Με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα | dete

Με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παγωμένες ήταν όλες οι διαδικασίες στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα, περιμένοντας τη συζήτηση του Κοινοβουλίου. Από την Πέμπτη όταν τελείωσε η παρουσίαση της πρότασης των θεσμών στον κ. Τσίπρα έχουν παγώσει και οι πραγματικές διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να πληρώσει όλες τις δόσεις στο ΔΝΤ σε μία, αφού είχε διαβεβαιώσει ότι θα πλήρωνε τη χθεσινή δόση.

Αυτό που περιμένουν στις Βρυξέλλες είναι μία δεύτερη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τoυς κ. Ντάισελμπλουμ και Γιουνκέρ τις επόμενες μέρες και πιθανόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μ. Σχοινά, ο κ. Γιουνκέρ δεν απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση στον κ. Τσίπρα, η πραγματοποίησή της είναι πιθανή, αλλά δεν υπάρχει τώρα μια ημερομηνία για τις αμέσως επόμενες μέρες. Η πρόσκληση δεν έχει έρθει γιατί οι εταίροι αναμένουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες αντιπροτάσεις. Αυτές θα πρέπει να είναι «οικονομικά υγιείς», όπως δήλωσε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Αν έλθουν με εναλλακτικές προτάσεις, αυτές θα πρέπει να είναι οικονομικά υγιείς και λογικές» δήλωσε, μιλώντας στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου της ολλανδικής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του ΕWG, αυτό που συζητήθηκε εκτενώς είναι τα σενάρια για πιθανή επέκταση του προγράμματος, βλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα δύσκολα θα ολοκληρωθούν σε χρόνο που θα επιτρέπει εκταμίευση τον Ιούνιο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει επέκταση του προγράμματος ώς το φθινόπωρο αφού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των θεσμών. Τα 10 περίπου δισ. που περίσσεψαν στο ΤΧΣ να επιστραφούν για τις αποπληρωμές του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο ακόμα και να επέλθει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιεύσει το δικό του κομμάτι της δόσης.

ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, δεν ήταν το Ταμείο που ζήτησε την ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου, καθώς τη θεωρεί μία παρακινδυνευμένη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εκροές κεφαλαίων, ιδιαίτερα αφού υπήρχαν τα χρήματα για την πληρωμή της χθεσινής δόσης. Την ίδια στιγμή, όμως, και καθώς η δυνατότητα της ομαδοποίησης υπάρχει, το Ταμείο δεν θα μπορούσε να πει όχι. Παρά τη σχετική δυσφορία που προκάλεσε στο Ταμείο, πάντως, η επιλογή της κυβέρνησης δεν θεωρείται μεγάλο λάθος. Μάλιστα, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές – αν και οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί ολόκληρη η δόση μέχρι το τέλος του μήνα είναι από ελάχιστες έως μηδενικές, καθώς ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Και βέβαια, αν δεν υπάρξει πλήρης αξιολόγηση, που να διασφαλίζει και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να εκταμιεύσει τη δική του δόση προς την Ελλάδα.

TagsΔΝΤ