Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα | dete

Μενδώνη: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά σε Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούστηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι ενέργειες που κάνει η Ελλάδα για την επιστροφή τους, δήλωσε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ υπουργός Πολιτισμού.

Δήλωσε εμφατικά «πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει το momentum να επιστρέψουν τα γλυπτά στον τόπο που τα δημιούργησε. Είναι θέμα momentum. Νομίζω το momentum θα υπάρξει κάποια στιγμή. Εφόσον έχει ενταθεί και η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες κινήσεις».

Τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να διατηρούμε το ζήτημα των Γλυπτών στην επικαιρότητα. «Η Ελλάδα όπως ξέρετε έχει τη σταθερή της θέση για τα Γλυπτά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε συστηματικά, είναι να θέτουμε διαρκώς το θέμα.

Ιδιαίτερα στα διάφορα Fora, είτε είναι πολιτικά, όπως είναι η περίπτωση του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, είτε είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Unesco. Πριν από τρεις μέρες, που ήμουν στο Παρίσι, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τη Γενική Διευθύντρια κ. Αζουλέ, θέσαμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οφείλουμε να το φέρνουμε συνεχώς στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη. Τελικά το Βρετανικό Μουσείο έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν τα ποσοστά της κοινής γνώμης και μάλιστα της βρετανικής δηλώνουν τόσο πολύ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και με πολύ ένταση είναι να κρατάμε διαρκώς το θέμα στο προσκήνιο».