Μαύρος Πάνθηρας αποφυλακίζεται μετά από 43 χρόνια στην απομόνωση | dete

Μαύρος Πάνθηρας αποφυλακίζεται μετά από 43 χρόνια στην απομόνωση

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την απελευθέρωση του κρατουμένου Αλφρεντ Γούντφοξ, 68 ετών, που βρίσκεται στην απομόνωση εδώ και 43 χρόνια σε φυλακή της Λουιζιάνα και απαγόρευσε στις εισαγγελικές αρχές να τον δικάσουν για τρίτη φορά.

Ο Άλφρεντ Γούντφοξ βρίσκεται στην απομόνωση στην περιώνυμη φυλακή της πολιτείας της Λουιζιάνα, την επονομαζόμενη «Ανγκόλα» ή «Αλκατράζ του Νότου», από τις 18 Απριλίου 1972, έπειτα από στάση των κρατουμένων που οδήγησε στον θάνατο δεσμοφύλακα.

Ο Γούντφοξ έχει δικαστεί δύο φορές για τον θάνατο του δεσμοφύλακα, αλλά και οι δύο δικαστικές αποφάσεις ανατράπηκαν αργότερα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Άλφρεντ Γούντφοξ

Ο δικαστής Τζέιμς Μπρέιντι διέταξε την άνευ όρων απελευθέρωσή του και απαγόρευσε τη διεξαγωγή τρίτης δίκης με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι δίκαιη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφασίσει την απελευθέρωση του κρατουμένου, αλλά η δικαστική απόφαση ακυρώθηκε με νεότερη δικαστική απόφαση σε πολιτειακό επίπεδο.Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστή Μπρέιντι , «ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτός ο δολοφόνος θα παραμείνει στη φυλακή και θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του», σύμφωνα με εκπρόσωπο του γενικού εισαγγελέα της Λουιζιάνα.

Ο Αλφρεντ Γούντφοξ είναι ο τελευταίος από τους τρεις κρατούμενους που ήσαν γνωστοί ως "Angola Three". Οι άλλοι δύο, ο Ρόμπερτ Κινγκ και ο Χέρμαν Ουάλας, απελευθερώθηκαν το 2001 και το 2013 αντίστοιχα.

Με τον Χέρμαν Ουάλας

Ο Ρόμπερτ Κίνγκ

Ο Χέρμαν Ουάλας, που έπασχε από καρκίνο του ήπατος, απελευθερώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2013, έχοντας περάσει 41 χρόνια στην απομόνωση. Στις 3 Οκτωβρίου, οι πολιτειακές αρχές απήγγειλαν και πάλι τις κατηγορίες εναντίον του ασκώντας έφεση στην απόφαση αποφυλάκισής του. Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου, πριν συλληφθεί.

Και οι τρεις υπήρξαν μέλη των Μαύρων Πανθήρων και επέμεναν ότι φυλακίστηκαν για εγκλήματα που δεν είχαν διαπράξει, με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ήσαν αποτέλεσμα κακοδικίας. Διεθνείς εκστρατείες έχουν πραγματοποιηθεί με αίτημα την απελευθέρωσή τους.

Και οι τρεις βρίσκονταν στην απομόνωση στη φυλακή «Ανγκόλα», που πήρε το όνομά της από τη φυτεία που βρισκόταν προηγουμένως στη θέση αυτή, όπου δούλευαν σκλάβοι που μεταφέρονταν από την Αφρική.

Ο δικαστής Μπρέιντι επικαλέσθηκε «εξαιρετικές περιστάσεις» στην απόφασή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αλφρεντ Γούντφοξ: την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, την κράτησή του σε απομόνωση επί τέσσερις δεκαετίες και το γεγονός ότι έχει ήδη δικαστεί δύο φορές για ένα έγκλημα που συνέβη εδώ και 40 χρόνια.

Η φυλακή της Ανγκόλα