Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα | dete

Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα

Τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μπει στο στόχαστρο των ειδικών. Πέρα από την αναμενόμενη, μάλλον, αύξηση των κρουσμάτων από ξένους επισκέπτες, την τελευταία εβδομάδα έχουν ανέβει σημαντικά τα εγχώρια κρούσματα και μάλιστα σε διαφορετικές «εστίες». Αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο πως βρισκόμαστε προ των πυλών του δεύτερου κύματος.

Μαγιορκίνης: Βλέπουμε σημάδια δεύτερου κύματος
Χαρακτηριστικά, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega στάθηκε στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, τονίζοντας πως αποτελούν ένα σημάδι ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
«Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος. Είναι τα σημάδια που περιμέναμε να δούμε πριν από ένα δεύτερο κύμα, οπότε σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για την μείωση αυτής της δυναμικής που βλέπουμε να έρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα διάσπαρτα κρούσματα. «Με αυτά που βλέπουμε να γίνονται, με αρκετές εστίες πιθανής υπερμετάδοσης να είναι διεσπαρμένες σε διάφορα σημεία, είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα», τόνισε. Ο επίκουρος καθηγητής ερωτώμενος για το αν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους, σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους».

Οσον αφορά τους ξένους τουρίστες, εστίασε στο πρόβλημα του Προμαχώνα όπου εμφανίζεται η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό. Γι’ αυτό και πήραμε συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη».