«Μαγικό» χαρτί χωρίς μελάνι | dete

«Μαγικό» χαρτί χωρίς μελάνι

Θα μπορεί να τυπωθεί με υπεριώδες φως και οι λέξεις θα εξαφανίζονται από μόνες του, σε πέντε ημέρες

Οι λέξεις που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή στο μέλλον θα εξαφανίζονται από μόνες τους ύστερα από πέντε ημέρες και στη σελίδα 2 που κρατάτε στα χέρια σας θα μπορείτε να διαβάζετε 80 διαφορετικά θέματα.

Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας, προϊόντος της συνεργασίας Κινέζων και Αμερικανών ερευνητών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Nano Letters», από την οποία προέκυψε χαρτί πολλών χρήσεων που μπορεί να τυπωθεί με υπεριώδες φως αντί για μελάνι.

Το χαρτί μπορεί να ξαναγίνει λευκό, αν θερμανθεί επί 10 λεπτά στους 120 βαθμούς Κελσίου, και στη συνέχεια είναι δυνατό να τυπωθεί και πάλι με υπεριώδη ακτινοβολία, μια διαδικασία που μπορεί να επαναληφθεί πάνω από 80 φορές.
Η βάση αυτού του πρωτοποριακού χαρτιού είναι το κοινό χαρτί, το οποίο ωστόσο έχει επιστρωθεί με ένα λεπτό φιλμ νανοσωματιδίων που αλλάζουν χρώμα σε μεγάλες θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο, που μετατρέπει το χαρτί σε... μαυροπίνακα, υπηρετούνται τόσο η οικονομία όσο και η προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής συμβατικού χαρτιού.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του έργου μας είναι η ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φωτοευαίσθητου συστήματος αλλαγής χρώματος για την παραγωγή ενός χαρτιού που θα γράφεται και θα ξαναγράφεται και θα έχει την ίδια αίσθηση και εμφάνιση με το συμβατικό χαρτί, αλλά θα μπορεί να τυπώνεται και να σβήνεται κατ’ επανάληψη χωρίς την ανάγκη επιπλέον μελανιού» εξήγησε ο Γιαντόνγκ Γιν, καθηγητής χημείας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

«Πιστεύουμε ότι το χαρτί αυτό θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, όπως η πρόσκαιρη καταγραφή πληροφοριών για χρήση σε εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, σημειωματάρια κ.ά.» συμπληρώνει ο Γιν.
Προς το παρόν, το χαρτί που εκτυπώνεται με αυτήν την τεχνική διατηρεί την υψηλή ανάλυσή του για τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Το μεγάλο κέρδος όμως, έτσι κι αλλιώς, όπως περιγράφεται από τους επιστήμονες, είναι ότι θα αποδειχθεί και εξαιρετικά οικονομικό.