Μήνυσαν τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο γιατί αποκάλυψε πως εργοδότες εκβιάζουν… για να επιστραφούν τα «δώρα»! | dete

Μήνυσαν τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο γιατί αποκάλυψε πως εργοδότες εκβιάζουν… για να επιστραφούν τα «δώρα»!

Με μήνυση «απάντησε» εργολάβος έργων καθαριότητας και φύλαξης, στην παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ και πρώην αντιπρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρη Καραγεωργόπουλου ο οποίος είχε καταγγείλει πως σε συγκεκριμένη επιχείρηση (και δεν ήταν η μοναδική) υποχρέωναν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν χρήματα από δώρα αλλά και… υπόλοιπα μισθών, αφού άλλα δήλωναν και κατέθεταν στην τράπεζα… και άλλα… έδιναν στους εργαζόμενους (σαφώς λιγότερα).

Ο ίδιος σχολιάζει: «Αυτό πάλι που το βάζεις; Μεγαλοεργολάβοι έργων καθαριότητας και φύλαξης με «αγαπούν» τόσο πολύ που θέλουν να...βρισκόμαστε να τα λέμε συχνότερα...στα δικαστήρια. Την «τσιμπήσαμε» ξανά τη μηνυσούλα εργολάβου που ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε την εταιρεία του, πίσω από τις καταγγελίες της «ΕΝΩΣΗΣ» περί εργοδοτών που συνόδευαν εργαζόμενους στα ΑΤΜ και τους λήστευαν τα Δώρα και τους μισθούς.

Μόνο που εμείς στην δημόσια καταγγελία δεν αναφέραμε επωνυμία εταιρείας, αλλά ούτε και συγκεκριμένη εργολαβία. Γιατί «καρφώνεστε» μόνοι σας ρε παιδιά; Να ξέρετε ότι εμείς δεν τρομοκρατούμαστε και δεν πτοούμαστε από τέτοιες ενέργειες. Το αντίθετο...»!

 

Το «χρονικό» της καταγγελίας!

Ηταν Μάρτιος του 2017 όταν και η εφημερίδα «Κόσμος» αλλά και πολλά αθηναϊκά sites μέχρι και κανάλια σχολίαζαν: « Εργοδότες φέρονται να ληστεύουν με την βοήθεια μπράβων τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Δηλαδή, ουσιαστικά, παίρνουν πίσω με το ζόρι τους μισθούς που καταβάλλουν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος στην ιστοσελίδα του, εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για να συνοδεύουν τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ την ημέρα των πληρωμών. Εκεί, οι μπράβοι απαιτούν από τους εργαζομένους ένα μέρος του μισθού, το οποίο επιστρέφουν εν συνεχεία στους εργοδότες. Η καταγγελία κάνει μάλιστα λόγο για «παλιά πρακτική», η οποία μιμείται τις μεθόδους της μαφίας.

Ολόκληρη η καταγγελία έχει ως εξής:

«Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893 και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές “μαφίας”, μη διστάζοντας να “ληστέψουν” κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

 

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του “υπερβάλλοντος” (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο “εμπιστοσύνης” του εργοδότη, το οποίο “συνοδεύει” τον εργαζόμενο στην τράπεζα.

Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr . Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται».

 

Στον Αntenna

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δηλώνοντας ότι οι εταιρείες που... προτιμούν τέτοιες πρακτικές είναι συνήθως εργολαβικές, καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, ακόμη και τοπικά σούπερ μάρκετ.

Επισήμανε, δε, ότι ορισμένοι από τους μπράβους έχουν σχέσεις με τον κόσμο της νύχτας, έχουν εργαστεί ως «πόρτα» σε νυχτερινά κέντρα κ.λπ.

 

Ένα χρόνο μετά… η καταγγελία Αχτσιόγλου

Το θέμα είχε φθάσει και στην Βουλή και μάλιστα με συγκεκριμένες αναφορές της αρμοδίας υπουργού Εφης Αχτσιόγλου. Ένα χρόνο μετά, τις καταγγελίες Καραγεωργόπουλου Είχε πει η Υπουργός τον Μάρτιο τυο 2018:

Την 4-1-2018, στο αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, προσέφυγαν δυο (2) εργαζόμενοι, αιτούμενοι τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών και καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση με την επωνυμία «.............. του .........»- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ με διακριτό τίτλο «.......» (Ταχ. Δ/νση Υποκαταστήματος Λάρισας: ...................., Α.Φ.Μ. ................. - Δ.Ο.Υ. Δ' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ - ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ: ................... του .........., Δ/νση Κατοικίας: ................ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) στην οποία απασχολούνταν, τους απέλυσε την 31.12.2017, ημέρα Κυριακή, επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων 2017 που τους είχε καταβληθεί με κατάθεση στους Τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, μια (1) εργαζόμενη κατήγγειλε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που της είχε ζητηθεί από την εργοδοτική πλευρά να επιστρέψει αποδοχές, καθόσον το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν και της είχε ζητηθεί να επιστρέψει το Δώρο Πάσχα (ποσού 80,00€) και το μισό του επιδόματος αδείας (ποσού 155,00€), που της είχαν καταβληθεί.

Την 5.1.2018, διερευνώντας τα ανωτέρω καταγγελλόμενα, η αρμόδια τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε έλεγχο στο ανωτέρω Υποκατάστημα της επιχείρησης που αφορούσε την απασχόληση, την αμοιβή και εφαρμογή εν γένει των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

 

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε η απασχόληση πέντε (5) εργαζομένων, ενώ ζητήθηκαν και δεν επιδείχθηκαν τα προβλεπόμενα ειδικά βιβλία υπερωριών και αδειών. Επίσης, διαπιστώθηκε η απασχόληση ενός (1) εργαζόμενου σε χρόνο εκτός του δηλωθέντος στο Πρόγραμμα Ωρών Εργασίας. Σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τους πέντε (5) εργαζόμενους, που βρέθηκαν απασχολούμενοι την ώρα του ελέγχου, μια (1) μόνο εργαζόμενη δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε ζητήσει και από αυτήν να επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων 2017, που της είχε καταβληθεί με κατάθεση στον Τραπεζικό της Λογαριασμό, αλλά αρνήθηκε να το επιστρέψει.