Μέτρα προστασίας στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο | dete

Μέτρα προστασίας στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

Μέτρα για να αντιμετωπίσουν την «επέλαση» των τουριστών στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο μονού κατόπτρου στον κόσμο λαμβάνουν οι αρχές στην Κίνα, ενόψει της αργίας των επτά ημερών για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας.

Οι επισκέπτες στην πλατφόρμα παρακολούθησης του μεγαλύτερου παγκοσμίως ραδιοτηλεσκόπιου (FAST), το οποίο έχει διάμετρο 500 μέτρα, περιορίστηκαν σε 2.000 ημερησίως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της επαρχίας της νοτιοδυτικής Κίνας Γκουτσόου όπου βρίσκεται το γιγάντιο τηλεσκόπιο. Αν και η πρόσβαση στην πλατφόρμα παρακολούθησης είναι δωρεάν, κάθε επισκέπτης πρέπει να πληρώσει 50 γιουάν (7,3 δολάρια ΗΠΑ) για την υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο. Από τις 20 Σεπτεμβρίου, τα εισιτήρια λεωφορείων είναι διαθέσιμα μόνο μέσω ηλεκτρονικής κράτησης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη δοκιμαστική λειτουργία του που ξεκίνησε το 2016, το ραδιοτηλεσκόπιο έχει καταγράψει 44 παλμούς οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή έρευνας για τα κύματα βαρύτητας και τις μαύρες τρύπες και να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών άλλων σημαντικών θεμάτων στη φυσική. Ωστόσο, η αύξηση του τουρισμού έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα ραδιοσήματα από ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν οι τουρίστες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα αποτελέσματα του ραδιοτηλεσκόπιου. Παράλληλα με τα πιο πρόσφατα μέτρα, η τοπική κυβέρνηση έχει επίσης θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας για να διασφαλίσει ότι δεν εισάγονται ηλεκτρονικές συσκευές όταν οι τουρίστες μπαίνουν στην πλατφόρμα προβολής.

Το FAST θα ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία και θα ανοίξει για τους Κινέζους αστρονόμους το 2019.