Μέρκελ σε Μέι: Δεν θα κρατήσει ό,τι της αρέσει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Η ίδια τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί «επιλεκτικά».

Αυξάνοντας την πίεση που ασκείται στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία άφησε το Σαββατοκύριακο να εννοηθεί ότι μπορεί να επιλεγεί τελικά ένα «σκληρό Brexit» – η μετατροπή του ελέγχου των συνόρων σε προτεραιότητα μάλλον, παρά της πρόσβασης στην ενιαία αγορά – η Μέρκελ διεμήνυσε ότι στο Λονδίνο δεν θα επιτραπεί να διαπραγματευθεί «επιλεκτικά».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντικό να «καταστήσουμε σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών». «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς» της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ, επέμεινε η ίδια.

Η Τερέζα Μέι είχε υποστηρίξει την Κυριακή (09-01-2017) ότι είναι λάθος να λέει κάποιος πως είναι αναπόφευκτο ένα σκληρό Brexit. Στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη για το νέο έτος, η Μέι αρνήθηκε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «διττή επιλογή» μεταξύ της μείωσης της μετανάστευσης και της προνομιακής πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι επενδυτές θεώρησαν τα σχόλιά της ένδειξη ότι η Βρετανία βαίνει προς ένα «σκληρό Brexit», οδηγώντας τη στερλίνα σε πτώση μεγαλύτερη του 1%. Ερωτηθείσα σε δημόσια εκδήλωση εάν τα σχόλιά της είχαν παρερμηνευθεί, η Μέι δήλωσε: «Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ο κόσμος που το εκλαμβάνει λάθος είναι αυτοί που τυπώνουν πράγματα λέγοντας ότι μιλώ για ένα σκληρό Brexit, (ότι) είναι απολύτως αναπόφευκτο να υπάρξει σκληρό Brexit».

«Δεν δέχομαι τους όρους σκληρό και ήπιο Brexit. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια φιλόδοξη, σωστή και την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά…. τις συναλλαγές και τη λειτουργία εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», πρόσθεσε. Η Μέι υποστήριξε ότι δεν είπε κάτι καινούργιο.

«Τρέφω φιλοδοξίες για το είδος της σχέσης που μπορούμε να έχουμε με την Ε.Ε. όταν δεν θα είμαστε μέλη της Ε.Ε., αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε αυτό μια αποχώρηση από την Ε.Ε. προσπαθώντας να διατηρήσουμε κάποια κομμάτια της συμμετοχής μας», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια νέα σχέση, θα είμαστε εκτός της Ε.Ε., θα έχουμε μια νέα σχέση αλλά πιστεύω ότι αυτή μπορεί να είναι μια σχέση που θα έχει στον πυρήνα της μια καλή εμπορική συμφωνία».