Μέρκελ: «Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρώ» | dete

Μέρκελ: «Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρώ»

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης, η Ανγκελα Μέρκελ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, διαβεβαίωνε πως «θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό».

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρόσθεσε ότι το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει μόνο εφόσον υπάρχει κοινή πρόταση των θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων.

«Συγκεντρώνω όλη μου τη βοήθεια στο να βοηθήσω ώστε οι τρεις θεσμοί να βρουν μαζί με την Ελλάδα μια λύση, μια πρόταση, με βάση την οποία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Σε αυτό βλέπω την αποστολή μου. Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», τόνισε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα και για αυτό η συζήτηση μας για το θέμα ήταν σύντομη», ανέφερε η Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρώτα από όλα υπολογίζουμε στη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, αλλά και εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι, μόνο εάν υπάρχει μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων».

Είπε ακόμη πως «το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο χρηματοδοτικό κενό, αλλά τα σημεία τα οποία καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και το ερώτημα εάν σε αυτά τα σημεία από τη σκοπιά των θεσμών έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος. Στην ουσία το θέμα είναι η Ελλάδα κάποια μέρα να είναι σε θέση να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και εδώ δυστυχώς, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, δεν είδαμε τον τελευταίο καιρό βελτίωση. Για αυτό τώρα (χρειάζεται) πλήρης συγκέντρωση στη συνάντηση και ει δυνατόν οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν με την Ελλάδα. Εάν αυτό θα επιτευχθεί ως την Πέμπτη, δεν μπορώ να το πω».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπετέλ σημείωσε ότι «όσο συζητούμε, υπάρχει ελπίδα», αλλά ανέφερε και ότι «πρέπει να βγει και κάτι από αυτή τη συζήτηση, αν απλώς γίνονται ωραίες συναντήσεις, αυτό δεν αρκεί πλέον». Ζήτησε δε να έλθουν προτάσεις και όχι μόνο από τη μία πλευρά. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προτάσεις, για το πώς τα βλέπει και με ποιον τρόπο θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση», τόνισε.

Μοσκοβισί: πρεπει να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας απο το ευρώ

«Ως ευρωπαϊστής είμαι προσηλωμένος σε δύο χαρακτηριστικά του ευρώ: το πρώτο είναι η ακεραιότητά του και το δεύτερο η μη αναστρεψιμότητά του».

Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέδριο που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό έντυπο Politico στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, πρέπει να αποφευχθεί ενδεχόμενη έξοδος μιας χώρας απο το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ευρωζώνη.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.