Μάθε… Τέχνη από τον Manara – ΓΥΜΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ | dete

Μάθε... Τέχνη από τον Manara - ΓΥΜΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Την ιστορία της Τέχνης μπορεί να τη μάθει κανείς μελετώντας κάμποσους τόμους. Ο Milo Manara όμως μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάπως αλλιώς κάποιους από τους σπουδαιότερους πίνακες και να γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Το μοντέλο του προϊστορικού καλλιτέχνη...

Αρχαίος ζωγράφος με το μοντέλο του:

Βυζάντιο: σέξι παραλλαγή του ψηφιδωτού της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας

Λίπο Λίπι (1406 - 1469):

Ιταλός ζωγράφος του 15ου αιώνα ο οποίος είχε ερωτική σχέση με την Λουκρητία Μπούτι – καμία σχέση με τη γνωστή Λουκρητία.

Ραφαήλ (1483 – 1520):

Διάσημος Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης. Ο Ραφαήλ μαζί με τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελούν την τριάδα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών αυτής της περιόδου.

Σάντρο Μποτιτσέλι (1445 – 1510):

Ακόμα ένας σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης. Το πιο διάσημο έργο του φυσικά είναι η Γέννηση της Αφροδίτης.

Πάολο Βερονέζε (1528 – 1588):

Και αυτός Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.

Τζορτζόνε (1477 – 1510):

Ιταλός ζωγράφος της ύστερης αναγέννησης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 16ου αιώνα, ιδρυτής της Βενετικής σχολής, καθώς και μια από τις πιο αινιγματικές μορφές στην ιστορία της ζωγραφικής. Ενα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Κοιμωμένη Αφροδίτη.

Τισιανός (1488/1490 – 1576):

Ενας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της βενετσιάνικης σχολής και πιθανόν δάσκαλος και του Ελ Γκρέκο. Σε πολλά από τα έργα του τα μοντέλα του παρουσιάζονται ολόγυμνα.

Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (1577 – 1640):

Από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους, το έργο του οποίου εντάσσεται στην περίοδο του μπαρόκ. Ενας από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι «οι Τρεις Χάριτες».

Ρέμπραντ (1606 – 1669):

Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών.

Αρτεμιζία Τζεντιλέσκι  (1593 – 1656):

Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της.

Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι (1598 – 1680):

Διακεκριμένος Ιταλός γλύπτης. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 17ου αιώνα.

Καραβάτζιο (1571 – 1610):

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στο παρακάτω έργο ο Manara παρουσιάζει την Anna Bianchini, αγαπημένο μοντέλο του ζωγράφου.

Ντιέγο Βελάθκεθ (1599 – 1660):

Ενας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ που σήμερα αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αρκετοί καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Σαλβαδόρ Νταλί, απέδωσαν φόρο τιμής στον Ισπανό ζωγράφο.

Φρανσουά Μπουσέ (1703 - 1770):

Γάλλος ζωγράφος, υπέρμαχος του ροκοκό, γνωστός για τους ειδυλλιακούς και ηδονικούς πίνακές του σε κλασικά θέματα και για τις διακοσμητικές αλληγορίες του που αντιπροσώπευαν τις τέχνες ή τα ποιμαντικά επαγγέλματα.

Φρανθίσκο Γκόγια (1746 – 1828):

Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, επηρέασε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Μανέ, ο Πικάσο και ο Μπέικον.

Γκυστάβ Κουρμπέ (1819 – 1877):

Γάλλος ζωγράφος, μια από τις επιβλητικότερες μορφές της Γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του Ρεαλισμού. Το πιο διάσημο έργο του είναι «η Καταγωγή του Κόσμου», πίνακας που δείχνει ένα αιδοίο.

Τζέιν Μόρις (1839 – 1914):

Υπήρξε μοντέλο καλλιτεχνών που ανήκαν στην «Προραφαηλιτική Αδελφότητα». Τη θεωρούσαν ως το ιδανικό της ομορφιάς.

Σερ Τζων Έβερετ Μιλαί (1829 – 1896):

Άγγλος ζωγράφος και εικονογράφος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Βικτωριανής εποχής και ιδρυτικό μέλος (1848) της καλλιτεχνικής κίνησης στην Αγγλία, που είναι γνωστή ως «Προραφαηλιτική Αδελφότητα» (Pre-Raphaelite Brotherhood).

Σερ Λώρενς Άλμα-Τάντεμα (1836 – 1912):

Ολλανδός ζωγράφος, ο οποίος απέκτησε τη βρετανική ιθαγένεια. Ανήκε στην Ακαδημαϊκή Σχολή ζωγραφικής και έδρασε στα τέλη της βικτωριανής εποχής στην Αγγλία. Υπήρξε πολύ δημοφιλής για τις εξιδανικευμένες και με εκθαμβωτικά χρώματα σκηνές του από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

 

Εντουάρ Μανέ (1832 – 1883):

Γάλλος ζωγράφος. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης ενώ συνδέθηκε έντονα και με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αποτέλεσε επιπλέον έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Αγαπημένο του μοντέλο υπήρξε η Victorine Louise Meurent η οποία ήταν και εκέινη ζωγράφος.

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (1840 - 1917):

Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

Σερ Έντουαρντ Μπερν – Τζόουνς (1833 – 1898):

Κορυφαίος Άγγλος ζωγράφος, σχεδιαστής και πρωτοπόρος του βιομηχανικού σχεδίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πίνακες του συγκαταλέγονται στα τελευταία δείγματα ή την αποκαλούμενη «δεύτερη φάση» της προραφαηλιτικής τεχνοτροπίας.

Ωμπρευ Μπερντσλι (1872 – 1898):

Αγγλος εικονογράφος και συγγραφέας ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από την ιαπωνική τέχνη. Στα έργα του κυριαρχεί ο ερωτισμός.

Κιταγκάουα Ουταμάρο (1753 - 1806):

Ιάπωνας ζωγράφος και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της παραδοσιακής ξυλογραφίας ουκίγιο-ε. Είναι διάσημος για τα ερωτικά του έργα τα οποία έγιναν γνωστά στη Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γαλλία.