ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ: Ο πατρινός που διαπρέπει στο Ντίσελντορφ – ΦΩΤΟ | dete

ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ: Ο πατρινός που διαπρέπει στο Ντίσελντορφ - ΦΩΤΟ

 

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ

 

Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε σαν… όλα τα «τυχερά» παιδιά της γενιάς του, όπως συνηθίζει να λέει. Πήγε δημοτικό στο Στρούμπειο και Λύκειο στο Πολυκλαδικό όπου έμελε να σφραγίσει με την παρουσία του την τότε μαθητική κοινότητα, ως Πρόεδρος του 15μελους και ένας από τους πλέον δραστήριους νέους (που να φανταζόμουν, τότε, ότι κάποτε θα του έπαιρνα συνέντευξη…). Σήμερα, ζει και εργάζεται μαζί με τον αδελφό του στη Γερμανία και παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Προσπαθεί, όπως λέει, να ζει όπως την… παλιά, καλή εποχή: Αρνούμενος να μεγαλώσει! Μένοντας δηλαδή, νέος και αγνός στην ψυχή, όπως και τότε…

 

 

 

 

Αναπολώντας τα παιδικά χρόνια, ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό;

Μεγάλωσα στην τυχερή γενιά. Μακριά από ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά με παιχνίδι στις πλατείες. Με μπάλα, γυαλένια φυσοκάλαμα και σφεντόνες. Με μπουγέλα και κυνηγητό! Απλότητα και αγνότητα.

 

 

Αν κάνατε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε ποια περίοδο της ζωής σας θα θέλατε να γυρίσετε;

Μ’ αρέσει πάντα να προχωράω μπροστά. Αν και δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έχω μεγαλώσει. Ένα μέρος μου νιώθει πως είναι ακόμα εκεί, δεν έχει μεγαλώσει καθόλου. Προσπαθώ να παραμένω παιδί. Αρνούμαι να μεγαλώσω…

 

 

Με ποιες περιοχές της Πάτρας νιώθετε πιο συνδεδεμένος συναισθηματικά και γιατί;

Με όλη την Πάτρα. Κάθε σημείο μου θυμίζει και κάτι. Κάτι που έχει να κάνει με φίλους, με εφηβικά φλερτ, με τη ζωή μου την ίδια…

 

 

 

Για να έρθουμε στο σήμερα, πότε και γιατί πήρατε την απόφαση να πάτε στη Γερμανία;

Ο αδελφός μου είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται εδώ στο Ντίσελντορφ με την εταιρία του, από το 1996. Εγώ, ακολούθησα. Για να ζήσω την εμπειρία και να τον βοηθήσω. Όμως από τη μια το περιβάλλον γενικώς και από την άλλη οι προοπτικές και η αίσθηση της δημιουργίας στην εργασία και των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, με κράτησαν εδώ.

 

 

Δύσκολη η αρχή;

Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά συνηθίζεις αν είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου.

 

 

Με τι ακριβώς ασχολείστε πλέον εκεί;

Η εταιρία που έχουμε με τον αδελφό μου αναλαμβάνει την μελέτη, την επίβλεψη, την κατασκευή αλλά και ολόκληρο τον εξοπλισμό επαγγελματικών χώρων. Και χάρη σε σκληρή, επίμονη και συστηματική δουλειά, έχουμε πετύχει πολλά μέχρι σήμερα και έχουμε βάλει τον πήχη ακόμα υψηλότερα.

 

 

 

Πώς είναι ένα 24ωρο σας;

Δύσκολο γενικά το 24ωρο. Πολλές ώρες δουλειά, λίγος ελεύθερος χρόνος. Όταν αυτός υπάρχει, συνήθως τον χρησιμοποιείς για φαγητό με φίλους. Ή αν ο καιρός το επιτρέπει, περνώ στιγμές στον κήπο μου.

 

 

 

Ποιες είναι οι πιο έντονες διαφορές με την Ελλάδα που αμέσως έγιναν αισθητές σε εσάς;

Με ενοχλεί κάθε φορά που κατεβαίνω στην Πάτρα, η μοναδική ανάπτυξη που βλέπω είναι …καινούργια καφέ και πρατήρια ψωμιού! Λες και η μοναδική επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι αυτή. Κάθε χρόνο περνούν από το λιμάνι μας πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμος και δεν έχουμε μπορέσει να βρούμε έναν τρόπο να τους βάλουμε να χαλάσουν 1 ευρώ στην πόλη! Ο τουρίστας όμως θέλει πεζόδρομους, θέλει καθαρή πόλη, και θέλει να του προσφέρεις κάτι παραδοσιακό. Δεν φτάνει με τη… μοτσαρέλα και το προσούτο. Την πίτσα και την κρέπα! Τόσα παραδοσιακά προϊόντα έχουμε, από τυριά και αλλαντικά, μέχρι τεντούρα και λουκούμια. Λίγο καλύτερο μάρκετινγκ χρειάζεται. Μακριά τα αυτοκίνητα από το κέντρο, πεζόδρομους και πάρκινγκ. Τόσο δύσκολο είναι; Άσε που νομίζω ότι όταν μάθουμε να περπατάμε στην πόλη μας θα την χαιρόμαστε κι εμείς περισσότερο. Θα γίνει πιο ανθρώπινη!

 

 

Πώς κρίνετε την κατάσταση στην Ελλάδα; Και πώς νιώθετε βλέποντας τις εξελίξεις;

Δεν μ’ αρέσει που βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση. Με στεναχωρεί. Ίσως όμως η κρίση βοηθήσει να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα σε πολλά πράγματα. Να παραμείνουν σε κάθε χώρο οι ικανοί, που τον αγαπούν και δεν κάνουν ό,τι κάνουν μόνο για προβολή ή κέρδος. Και το σημαντικότερο, να προσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Να ασχοληθούμε πάλι με πράγματα που δεν έχουν κόστος οικονομικό. Με την οικογένεια, με τους φίλους. Και όχι με κοστοβόρα «δήθεν» στα οποία είχαμε εστιάσει τα τελευταία χρόνια!

 

 

Σκέφτεστε να γυρίσετε κάποτε;

Εννοείται πως το σκέφτομαι. Η Πάτρα είναι η πατρίδα μου!

 

Από την Ελλάδα και την Πάτρα, τι σας λείπει περισσότερο;

Οι άνθρωποι…

=====================================

 

Γεννήθηκε: Στην Πάτρα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1971

Όνομα: Λουκάς

Επίθετο: Κουμπουρλής

Γονείς: Χρήστος και Ελένη

Αδέλφια: Δημήτρης, Ιουλία

Πρώτη δουλειά στη ζωή του: Μπάρμαν, στη ντισκοτέκ του πατέρα του στην Κεφαλονιά

Αγαπημένη ενασχόληση: Ταξίδια

Αγαπημένος προορισμός: Πάτρα

Αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός

Αγαπημένο φαγητό: Κεφτεδάκια στου Κουκούτση

Τυχερός αριθμός: 9

Απεχθάνεται: Την μιζέρια, την κακομοιριά, την αγνωμοσύνη

Σημερινή ιδιότητα: Μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και εξοπλισμό επαγγελματικών χώρων, στο Dusseldorf  της Γερμανίας