Λοιμωξιολόγοι: Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας- Συστήνουν προσωπίδα | dete

Λοιμωξιολόγοι: Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας- Συστήνουν προσωπίδα

Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο.

Εν αναμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κι ενώ για μια ακόμα φορά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους δασκάλους στα σχολεία, υπάρχει μια ομάδα παιδιών που εξαιρείται από την υποχρέωση να φορά μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής-Λοιμωξιολοίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία συμμετέχει και στην Επιτροπή για την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Ωστόσο, αντί μάσκας προτείνει τη χρήση διαφανούς ολοπρόσωπης προστατευτικής προσωπίδας, η οποία όπως επισημαίνει, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση.

Όπως αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με την εισήγηση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και πταρμού).

Τέλος, θα δοθούν οδηγίες στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη σωστή χρήση της μάσκας. Επίσης, όπως ήδη ειπώθηκε από την Υπουργό,  θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων.