Λες και είναι χειμώνας – Κάτω ο τουρισμός στην Λευκάδα | dete

Λες και είναι χειμώνας - Κάτω ο τουρισμός στην Λευκάδα

Τον δικό τους χειμώνα ζουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του τουρισμού στο νησί της Λευκάδας, καθώς μετά την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, τουρίστες δεν υπάρχουν και η κίνηση έχει πέσει σε δραματικά επίπεδα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει εστιάτορας Δημήτρης Γιαννόπουλος ο οποίος πέρυσι ακριβώς την ίδια περίοδο είχε στο μαγαζί του εφτά υπαλλήλους και σήμερα έχει μόλις έναν.

«Φέτος ξεκινήσαμε 25 του μηνός, δεν υπήρχε ψυχή. Είναι 98% κάτω. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχε κόσμο μόνο Έλληνες, δεν βοήθησε και ο καιρός. Μετά θα δούμε τι γίνεται, Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κίνηση. Η κίνηση πέρυσι ξεκίνησε 25 Μαΐου και είχαμε κίνηση από Βορειοευρωπαίους, Γερμανούς, Φιλανδούς, Αυστριακούς. Συνήθως έρχονται αυτοί Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και μετά έρχονται οι Βαλκάνιοι και οι Ιταλοί. Τώρα δεν υπάρχει τουρίστας, το αεροδρόμιο δεν δουλεύει.

Είναι λες και είναι χειμώνας ακόμα. Πώς είναι ο χειμώνας με κλειστά μαγαζιά; Είναι το ίδιο. Είτε ανοίξαμε είτε όχι, το ίδιο πράγμα. Πετάμε τα πράγματα. Ευελπιστούμε να ανοίξουμε, να ανοίξει και η Βόρεια Ευρώπη, να έρθουν μπας και σώσουμε κάτι.Ο ελληνικός τουρισμός πόσο να σου κρατήσει και να επανδρώσει όλα τα νησιά; Να δουλέψεις ένα μήνα από όλο το καλοκαίρι; Άντε ένα μήνα. Με τους υπόλοιπους; Πώς θα καλύψουμε ενοίκια, ασφαλιστικά και τα λοιπά; Πώς θα καλύψεις όλα αυτά;

Την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε μετά τον κορωνοϊό πουλήσαμε 10 πίτες. Αυτό ήταν όλο και όλο. Και πετάξαμε και το γύρο τον υπόλοιπο. Δεν υπήρχε τίποτα. Μαγκωμένος ο κόσμος, τον είχε επηρεάσει το lockdown μάλλον και δεν έβγαινε. Τα μεγάλα ξενοδοχεία στη Λευκάδα, ξέρω τρία τέσσερα που δεν θα ανοίξουν καθόλου. Υπάρχουν και άλλα μικρά, ενοικιαζόμενα δωμάτια, που και πολλοί δεν ανοίγουν γιατί δεν τους συμφέρει. Τώρα ευελπιστούμε από την διαφήμιση στην Ελλάδα. Καλό είναι αλλά τι θα φέρει, ένας Θεός ξέρει».

Ο εσωτερικός τουρισμός πάλι είναι ελάχιστος και ακόμη και αν τα ποσοστά του φτάσουν στο 100% δεν είναι αρκετό για να καλύψουν την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες.