Λαϊκές Πάτρας: Ο δήμος είχε σχέδιο, αλλά στο συρτάρι | dete

Λαϊκές Πάτρας: Ο δήμος είχε σχέδιο, αλλά στο συρτάρι

Διάλογο με τα σωματεία παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών, άνοιξε από χθες η δημοτική αρχή της Πάτρας, μετά τα τελεσίγραφα που έλαβε πριν τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να βάλει μια τάξη, στην αναρχία που επικρατεί σε καθημερινή βάση, σε αυτούς τους χώρους.
Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων, κλήθηκαν σε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα, όπου τους παρουσίασε ένα προσχέδιο κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το οποίο όπως πληροφορήθηκαν, ήταν «στα σκαριά» από το 2018, όμως για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί, παρέμενε μέχρι και σήμερα στα συρτάρια της δημοτικής Αρχής.
Το προσχέδιο κανονισμού λειτουργίας, βασίζεται στο ν.4497/17, όπου καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των λαϊκών αγορών.
Μεταξύ άλλων, αρμόδιος για την αδειοδότηση, ανανέωση αδειών και λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι ο δήμος και ένα από τα μέτρα που προβλέπονται, είναι η καθημερινή παρουσία δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα ελέγχει τους χώρους, τους πάγκους και τους παραγωγούς και εμπόρους, αν διαθέτουν την εγκεκριμένη άδεια, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, τουλάχιστον σε τακτική βάση.
Επίσης, προβλέπονται διαγραμμίσεις και αριθμημένες θέσεις για τους πάγκους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων πωλητών, που δρουν κυρίως περιμετρικά των λαϊκών αγορών.
Στην Πάτρα όμως, το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και μέσα στις λαϊκές αγορές, επειδή επικρατεί καθεστώς αναρχίας και απουσίας ελέγχου.
Πρόσφατα, ο Σύλλογος Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Ο Αγιος Τρύφων» και το Σωματείο Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Ο Αγιος Ανδρέας», με επιστολή τους, καλούσαν την δημοτική Αρχή, να παρέμβει και να βάλει τέλος, στην κατάσταση πλήρους ανομίας στις λαϊκές αγορές, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει και πάνω από τους μισούς μικροπωλητές, στερούνται ακόμα και άδειας λειτουργίας.
Στο υπόμνημα κατήγγειλαν ότι, περιμετρικά των λαϊκών αγορών, αλλά και εντός των οριοθετημένων χώρων, εγκαθίστανται παράνομα διάφοροι «πωλητές», οι οποίοι όχι μόνο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως άδειες άσκησης επαγγέλματος, φορολογικά έγγραφα, κ.λπ., αλλά πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, δεν συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά, γιατί προέρχονται από πράξεις λαθρεμπορίας αλλά και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
Καθημερινά, παράνομοι πωλητές καταλαμβάνουν θέσεις νόμιμων πάγκων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έριδες και διαπληκτισμοί με τους νομίμως ασκούντες την δραστηριότητα εμπόρους και να υπάρχει κίνδυνος και για φαινόμενα αυτοδικίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματικός και συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (αστυνομία, δήμος, κ.ά. ).
Τα παραπάνω φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενός κανονιστικού πλαισίου και ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των σωματείων, αναφέρουν στην «Π» ότι μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους, πρέπει να είναι παρούσα και η Αστυνομία, για την επιβολή του νόμου, όπου χρειάζεται και η λογική λέει ότι, αν ο μηχανισμός ελέγχου κάνει εμφανή την παρουσία του, τότε τα κρούσματα παρανομίας θα εξαφανιστούν.
Τα σωματεία των λαϊκών αγορών, θεωρούν ότι το πρώτο βήμα έγινε, για την επιβολή της νομιμότητας, ωστόσο, διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις, προκειμένου να φανεί στην πράξη, ότι η αμέλεια χρόνων, δεν υποκρύπτει αμέλεια ή σκοπιμότητες.
Παραγωγοί αναφέρουν στην «Π» ότι, αν πίσω από αυτή την αδράνεια, υποκρύπτεται άσκηση άτυπης κοινωνικής πολιτικής, τότε το «παιχνίδι» θα είναι χαμένο από την αρχή.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ