Λαμπάδες για γκαλερί! | dete

Λαμπάδες για γκαλερί!

Με μια ειδική τεχνική τα σχέδια που φιλοτεχνεί στην ακουαρέλα της ενσωματώνονται με μαγικό τρόπο σε κερί! Ετσι, κατασκευάζει λαμπάδες αλλά και ξύλινα αβγά που μοιάζουν με έργα τέχνης και, όπως αναφέρει η δημιουργός της πρωτότυπης συλλογής Κωνσταντίνα Κόλλια, το αποτέλεσμα πηγάζει μέσα από την αγάπη της για τη ζωγραφική και τα συναισθήματα που της δημιουργούν οι άγιες ημέρες.

«Το αναστάσιμο κερί για μένα μεταλαμπαδεύει τη ζωή, η οποία συμβολίζεται από το Αγιο Φως της Ανάστασης» λέει η νεαρή καλλιτέχνις και προσθέτει: «Από παιδί θυμάμαι πως κρατούσα πάντα καμαρωτά τη λαμπάδα μου κάθε Μεγάλο Σάββατο. Ετσι, σε πρώτη φάση άρχισα να φτιάχνω τις δικές μου λαμπάδες και σιγά σιγά και της οικογένειάς μου. Στηνπορεία, όμως, μετά τις σπουδές μου ως συντηρήτρια έργων τέχνης, τα πάντα άλλαξαν». Προκειμένου να τελειοποιήσει την τεχνική της στη ζωγραφική, βρέθηκε ως μαθήτρια στο πλευρό του σπουδαίου ζωγράφου Μάνθου Γαΐτη, ο οποίος κατάφερε με τις συμβουλές του να τη βοηθήσει ακόμα περισσότερο να εξελιχθεί.

«Επέλεξα τον δάσκαλό μου από την τεχνική που χρησιμοποιεί στα έργα του, γιατί αισθάνομαι πως με αυτήν ταυτίζομαι κι εγώ. Ουσιαστικά, αν κάποιος προσέξει τα έργα στις λαμπάδες, θα καταλάβει πως βασίζονται στο φως και στη σκιά» εξηγεί η δημιουργός και προσθέτει: «Σε πρώτη φάση ζωγραφίζω στην ακουαρέλα μου τα σχέδια. Εμπνέομαι από την εποχή, τη φύση, καθώς και από κάτι που θα δω μπροστά μου και θα μου προκαλέσει ένα συναίσθημα. Τα σχέδιά μου έχουν μια μοντέρνα γραμμή, αλλά υπάρχουν, φυσικά, κι εκείνα που αποπνέουν ρομαντισμό. Χαίρομαι γιατί αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους».

Στο εργαστήριό της η Κωνσταντίνα, εκτός από τα σχέδια, φτιάχνει και τα κεριά: «Τα πάντα είναι χειροποίητα και δεν θα γινόταν διαφορετικά, αφού η τεχνική που χρησιμοποιώ ενσωματώνει το σχέδιο στο κερί.

Χρώματα

Ουσιαστικά έχω έτσι ως τελικό αποτέλεσμα την ευκρίνεια των λεπτομερειών και την καθαρότητα των χρωμάτων των σχεδίων. Με τον ίδιο τρόπο το ίδιο σχέδιο αποτυπώνεται στα φαναράκια που φτιάχνω, καθώς και στα καπέλα φωτιστικών».

Για να προλάβει να είναι έτοιμη αυτή την εποχή, η Κωνσταντίνα ξεκινά να εργάζεται εντατικά με τις λαμπάδες της πάντα κατά το τέλος του καλοκαιριού: «Είναι μια διαδικασία που αγαπώ γιατί, για να ολοκληρωθεί, πρέπει να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, όπως γίνεται σε τέτοιους είδους δουλειές. Το αποτέλεσμα πάντα με δικαιώνει και αυτό φαίνεται από την προτίμηση του κόσμου στις λαμπάδες μου. Με την πολύτιμη βοήθεια της μητέρας μου φτιάχνουμε και ζωγραφιστά ξύλινα αβγά, που γίνονται όλα στο χέρι! Επίσης, με τα σχέδια που υπάρχουν στις λαμπάδες φτιάχνω και φαναράκια για τον Επιτάφιο ή την Ανάσταση».