Κ.ΑΧΑΪΑ: Θρησκευτικές νότες στη μνήμη του Παναγιώτη Καυκόπουλου | dete

Κ.ΑΧΑΪΑ: Θρησκευτικές νότες στη μνήμη του Παναγιώτη Καυκόπουλου

Με επιτυχία στέφθηκε το μουσικοφιλολογικό βραδινό που έγινε στο αμφιθέατρο τού Γυμνασίου Κάτω Αχαϊας, το βράδυ της Κυριακής. Η εκδήλωση αυτή, που χαρακτηρίστηκε δικαίως, ως θρησκευτικό ορατόριο, μιας και ακούστηκαν πολλοί θρησκευτικοί ύμνοι, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, από την Κάτω Αχαΐα και την γύρω περιοχή, αλλά και από την Πάτρα και τον Πύργο.

Το παρών έδωσαν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, αλλά καιφιλόμουσοι, οι οποίοι αγκάλιασαν την πολιτιστική αυτή δράση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, ενώ ήταν και ένα σεμνό αφιέρωμα στη μνήμη τού Παναγιώτη Καυκόπουλου, πρωτοψάλτη επί πενήντα συναπτά έτη, της Αγίας Τριάδος, Αλισσού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Σοφία Καυκοπούλου, θεολόγο, υποψ διδάκτωρα και μουσικό, η οποία τραγούδησε ένα γερμανικό lied τού Franz Schubert, συνέχισε με το ομώνυμο τραγούδι από το μιούζικαλ »Οι ομπρέλες τού Χερβούργου», του Michel Legrand, σε ελληνικούς στίχους και τελείωσε με μία άρια τού Francesco Durante, αφιερωμένη στην Παναγία. Με τη συνοδεία τού εκλεκτού καλλιτέχνη, διπλωματούχου, αλλά κυρίως χαρισματικού πιανίστα κ. Τάκη Δασκαλόπουλου, έδωσαν σημαντική ώθηση για τη συνέχεια της βραδιάς.

Και η συνέχεια περιελάμβανε αρχικά την ομιλία τού μαθηματικού, δημοσιογράφου και προέδρου των ΑΧΕΠΑ Πάτρας και τού συλλόγου Αιωτωλοακαρνάνων Αχαϊας, κ. Γιάννη Πορφύρη, ο οποίος σκιαγράφησε με γλαφυρότητα την προσωπικότητα τού Παναγιώτη Καυκόπουλου.

Έπειτα η ομιλία τού διδάκτωρος Νεοελληνικής Φιλολογίας και αξιόλογου ποιητή κ. Ανδρέα Λάζαρη, προκάλεσε συγκίνηση και έδωσε αφορμές για σκέψη, στο ακροατήριο.

Στο δεύτερο μέρος, η μικτή βυζαντινή χορωδία τού Αγίου Δημητρίου Πατρών, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη και μουσικοσυνθέτη κ. Φώτη Μπαρούτα, έψαλλε ύμνους και θρησκευτικά άσματα.

Τέλεια συγχρονισμένοι και με καλλιεργημένες φωνές, η χορωδία απέδειξε ότι είναι μία από τις καλύτερες τού είδους της και πως πίσω από το αποτέλεσμα, κρύβονται ώρες σκληρής δουλειάς.

axaia 2

axaia 1