ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ: Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την δέσμευσή της για το θαλάσσιο μέτωπο | dete

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ: Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την δέσμευσή της για το θαλάσσιο μέτωπο

«Την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου η κυβέρνηση την χρωστάει στους πολίτες της Πάτρας και θα την κάνει, είναι καλό λοιπόν και ο Δήμος Πατρέων να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τις εξελίξεις στο θέμα όμως αυτές προέκυψαν από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Συμπληρώνει δε ότι οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει ότι μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει το θέμα της παραχώρησης, κάτι που όντως έγινε.

«Νομίζω ότι οι προτάσεις και διευθετήσεις που έχουν προστεθεί είναι πολύ θετικές, πολύ θετικότερες από εκείνες που προέβλεπε η προσωρινή παραχώρηση του 2012. Όλες αυτές οι διευθετήσεις πατάνε πάνω στην προσωρινή παραχώρηση η οποία είχε σε κάποια σημεία ορισμένες ασάφειες οι οποίες και σε συζητήσεις που είχε κάνει και ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ υπήρχαν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτά έρχονται και λύνονται τώρα και υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την μετατροπή της προσωρινής σε οριστική παραχώρηση.

Τώρα πια η δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και να προτείνουν πιθανές τροποποιήσεις. Θα πρέπει ο Δήμος να συζητήσει και να συνεργαστεί, γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει…είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού. Βέβαια για να γίνει με τον καλύτερο και συντομότερο τρόπο καλό είναι να συνεργαστεί και ο Δήμος με την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Σπαρτινός μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Θυμίζουμε ότι με την ανακοίνωση του κ. Φλαμπουράρη άμεσα παραχωρούνται:

1. Για χρήση και εκμετάλλευση η μαρίνα και τα καταστήματα στην αρκτική πλευρά του μετώπου.

2. Το παλιό κτήριο του τελωνείου που βρίσκεται στον προβλήτα Γούναρη. Ταυτόχρονα κατατίθεται αίτηση για την απομάκρυνση του περιεχομένου των αποθηκών του τελωνείου.

3. Ο προβλήτας Αγ. Νικολάου στο σύνολό του.

4. Η λιμενολεκάνη μεταξύ του προβλήτα Γούναρη και Αγ. Νικολάου, με τη δυνατότητα προσέγγισης κάποιου πλοίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα που αναφέρονται στη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.

-Για το πρώτο σημείο ο κ. Σπαρτινός σχολίασε ότι «δίνεται μια λύση καθαρή τα παίρνει όλα ο Δήμος και τελειώνουμε».

-Για το δεύτερο σημείο τόνισε ότι: «Οι αποθήκες του τελωνείου ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών άρα είναι επιπλέον της προσωρινής παραχώρησης και αφορά το πολυώροφο κτίριο και την αποθήκη του ΟΔΔΥ για την οποία υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον κ. Αλεξιάδη για να αδειάσει και να παραχωρηθεί στο Δήμο.».

-Όσο για το τρίτο κομμάτι εξήγησε ότι: «Εκεί έπιαναν καράβια πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον για τέτοιες χρήσεις».

-Για την τέταρτη παράγραφο επισήμανε ότι: «Αν γεμίσει το εμπορικό λιμάνι και χρειαστεί να διανυκτερεύσει ένα πλοίο, όχι να επιβιβάσει ή να αποβιβάσει να μην πιάνει στην Αγ. Νικολάου που είναι στο κέντρο της πόλης αλλά στην συγκεκριμένη λιμενολεκάνη.

-Τέλος για το πέμπτο σημείο εξήγησε ότι περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που αναφέρονταν ρητώς στην προσωρινή παραχώρηση (Βόρειο τμήμα από τον Μείλιχο ποταμό, μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, το τμήμα από την οδό Παπαφλέσσα έως τον Διακονιάρη κ.α.). «Εκεί είναι και το Νότιο Πάρκο και όλο το υπόλοιπο κομμάτι που δεν αναφέρεται ονομαστικά όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή εκεί δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση από κανέναν», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε επίσης ότι στην ανακοίνωση Φλαμπουράρη αναφέροντια και τα όσα θα γίνουν στο επόμενο στάδιο και τα οποία είναι:

Θα περιοριστεί ο χώρος στο εμπορικό λιμάνι, στον οποίο σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση, ώστε να υπάρξει περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που έχει ήδη αποφασίσει ο Δήμαρχος Πατρέων για την 5η Ιουλίου, πριν την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου ο κ. Σπαρτινός τόνισε: «Θα μπορούσε εφόσον είχαμε κάνει επίσημη δήλωση να περιμένει. ‘Η δεν μας πίστεψε κι αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος, ή ακριβώς επειδή μας πίστεψε θέλησε να προλάβει και να πει ότι, «ότι κάνει η κυβέρνηση το κάνει επειδή εξήγγειλε ο ίδιος κινητοποιήσεις».

Εντός 15 ημερών δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση ο Πρωθυπουργός ότι θα δει το Δήμαρχο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει απορρίψει την ιδέα να δει το Δήμαρχο. Μάλιστα αυτό μας το είπε και την Κυριακή όταν συναντηθήκαμε και με τον κ. Πρωθυπουργό, ότι δεν έχει λόγο να μην δει το Δήμαρχο. Όμως, λέω εγώ, δεν μπορεί να έρχεται και ένα μήνυμα, εν είδει τελεσιγράφου, ή με συναντάς σε 15 μέρες ή καταλαμβάνω το λιμάνι, να έχουμε και λίγη σοβαρότητα, έχει και άλλα πράγματα να κάνει ο πρωθυπουργός».