ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: Μέτρο  ατελέσφορο – επικίνδυνο για την οικονομία και τις εξαγωγές… | dete

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: Μέτρο  ατελέσφορο – επικίνδυνο για την οικονομία και τις εξαγωγές…

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Επιμελητηριακού θεσμού και στο σοβαρό ζήτημα της φορολογίας του κρασιού για το οποίο με κατεπείγουσα χθεσινή επιστολή σε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης εκφράζει την αντίθεσή του και την αναστολή του μέτρου.

Ειδικότερα, η επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ κ. Κώστα Νικολούτσου, εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ενώ κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού, τον  Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής:

 

«Το Επιμελητήριο Ηλείας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο επιβολής ειδικής φορολογίας στους οίνους που παράγονται στην Ελλάδα.

Η Ελληνική οικονομία με πάνω από 700 επιχειρήσεις και 20.000 εργαζόμενους, που μεταποιούν και προθέτουν αξία στο προϊόν 200.000 αμπελουργών, πέτυχε τα τελευταία χρόνια να αναγνωριστεί το ελληνικό κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο, την στιγμή που μέχρι το 1980 το ελληνικό κρασί ήταν ταυτισμένο με την ρετσίνα, με περιορισμένη προώθηση εκτός συνόρων.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις με υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό σαρώνουν τα βραβεία σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς και κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες παραγωγής ποιοτικών οινικών προϊόντων.

Παράλληλα , μέσω της σύνδεσης τουρισμού – γαστρονομίας – γευσιγνωσίας συντελούν αποτελεσματικά στο λανσάρισμα νέων τουριστικών προϊόντων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω προώθηση του επιπέδου του τουρισμού.

Την στιγμή που η χώρα στηρίζεται στους 2 πυλώνες τουρισμός – αγροτική παραγωγή για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το μέτρο επιβολής ειδικού φόρου, κρίνεται όχι μόνο ατελέσφορο και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο για την εξαγωγική προσπάθεια του τόπου.

Επιπλέον το κρασί αποτελεί τον κύριο πρεσβευτή μας στις ξένες αγορές και αναδεικνύει την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα.

Σας παρακαλούμε να αναστείλετε το παραπάνω μέτρο που επιβαρύνει ιδιαίτερα την ελπιδοφόρο ελληνική οινοποιία, που για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα όσους ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και σημείο αναφοράς για τον τόπο μας».