ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑ: Η Πατρινή που πήρε «χρυσό» στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής κήπου Η δημιουργία της «μάγεψε» τους Ιάπωνες και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο | dete

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑ: Η Πατρινή που πήρε «χρυσό» στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής κήπου Η δημιουργία της «μάγεψε» τους Ιάπωνες και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο

Πατρινοί μπορούν επάξια να καμαρώνουν για την συμπολίτισα που κατέπληξε στον σημαντικότερο παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής κήπου που πριν μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Ναγκασάκι της μακρινής Ιαπωνίας, κατακτώντας με το έργο της την πρώτη θέση ανάμεσα σε 35 συμμετοχές από όλο τον κόσμο! Ο λόγος για την Κωνσταντίνα Στάρα η οποία διακρίθηκεστην έκθεση κήπου και λουλουδιών στο HuisTenBosch στο Ναγκασάκι, που ειναι διεθνώς γνωστή ως GardeningWorldCup και θεωρείται η σημαντικότερα στον κόσμο. Φέτος διοργανώθηκε για έκτη φορά όμως ήταν η πρώτη που στο πλαίσιό της εντάχτηκε και η κατηγορία του κήπου, με θέμα: “Η χώρα μου η κουλτούρα μου''. Πρακτικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν έναν ιδιωτικό κήπο που να βασίζεται στην κουλτούρα των κήπων και το στυλ αρχιτεκτονικής της χώρας τους. Η Πατρινή Κωνσταντίνα Στάρα δημιούργησε έναν κήπο με τίτλο: “Παρέα” θέλοντας όπως δήλωσε να αναδείξει την ελληνική κουλτούρα, το ότι τα ελληνικά σπίτια είναι πάντα ανοιχτά στους φίλους για φαγητό, καφέ και κουβέντα. “ Η αρχιτεκτονική του έχει βασιστεί στην παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική και οι επιλογές των φυτών είναι όσο γινόταν πιο κοντά στα κατ’ εξοχήν φυτά που χρησιμοποιούνται στους ελληνικούς κήπους με καθαρά μεσογειακά χρώματα. Μια ελιά, κόκκινα γεράνια, λεβάντες και δενδρολίβανα είναι μερικά από τα κύρια φυτά στον κήπο”.

Εργάζεται μόνιμα στην Ταϊλάνδη
Η Κωνσταντίνα εργάζεται στην Ταϊλάνδη ως αρχιτέκτονας τοπίου-γεωπόνος. Απασχολείται σε ένα γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Ταϊλανδικών συμφερόντων. Δουλεύει σε όλα τα στάδια ενός έργου. Κάποια από τα κυριότερα έργα που έχει συμμετάσχει δουλεύοντας για την LandscapeArchitectsofBangkok, είναι το πάρκο για τα κεντρικά γραφεία της SCG στην Μπανγκόκ, ένας υπερπολυτελής κήπος ιδιωτικής κατοικίας στο Ομάν, και μία πρόταση landscapeplanning για την Ayutthaya να φιλοξενήσει την EXPO το 2020. Αυτήν την περίοδο συντονίζει την σχεδιαστική ομάδα σ’ ένα έργο στο HoChiMinh του Βιετνάμ. Μετέβη στην Ταϊλάνδη ξεκίνησα το 2012 κάνοντας το μεταπτυχιακό της στην Αρχιτεκτονική Τοπίου. Αμέσως όμως την κέρδιζε η πληθώρα έργων διαφόρων μεγεθών, από ιδιωτικούς κήπους, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία, έργα landscapeplanning που διαχειριζόταν η εταιρεία.

Από την Ισπανία στην Ελλάδα και μετά στην Ιαπωνία
Το 2002 σπούδασε για έξι μήνες στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καρταχέναστην Ισπανία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε αρχικά στην Αθήνα και έπειτα στην Πάτρα ως γεωπόνος ενώ προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις υποτροφίας «Monbusho» που χορηγείται από την Ιαπωνική κυβέρνηση. Τον Μάρτιο του 2010 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο (NODAI).