Κυβερνητικός αξιωματούχος: Τέλος η 13η σύνταξη, ίσως νέα μέτρα το 2018 | dete

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Τέλος η 13η σύνταξη, ίσως νέα μέτρα το 2018

Ελληνας αξιωματούχος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, τόνισε πως για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, ωστόσο για το 2018 είναι όλα ανοιχτά.

Χαρακτηριστικά είπε: «Θα δούμε πώς θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ίσως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%». Η δήλωση αυτή βέβαια μπορεί να μεταφραστεί ότι το 2018, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ίσως χρειαστεί λήψη νέων μέτρων.

Τον Οκτώβριο, με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αναμένεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση και στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018. «Θα έχουμε εικόνα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για το αν η υπέρβαση οφείλεται σε μέτρα μόνιμα ή σε κάποιο έκτακτο παράγοντα».

Παράλληλα διέψευσε και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για καταβολή και φέτος 13ης σύνταξης, κάτι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
«Εχουμε συμφωνήσει πως αυτή η υπέρβαση δεν θα πάει στις συντάξεις. Ισως πάει στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή σε αναπτυξιακά προγράμματα». Ηδη έχει γίνει ένας σχεδιασμός κατανομής ανάλογα με το ύψος του μερίσματος, που μπορεί να είναι 300 ή 600 ή 900 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη με το αίτημα του ΔΝΤ να διενεργηθεί νέο AQR (έλεγχος ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού) στις τράπεζες. «Δεν θα ζητήσουμε έλεγχο για τράπεζες και αν επιμένει το ΔΝΤ θα τους παραπέμπουμε στους Ευρωπαίους».

Πρόβλημα με τον φόρο φυσικών προσώπων

Τέλος, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τον φόρο φυσικών προσώπων, αφού σχεδόν έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τις ασφαλιστικές εισφορές αποδείχθηκε πως δίνει κίνητρο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώνουν λιγότερα. Το αποτέλεσμα είναι πως παρατηρείται πρόβλημα στον φόρο φυσικών προσώπων και πλέον αναζητούν τρόπο να το λύσουν.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Πηγή: | iefimerida.gr