Κριτική Φίλη στην κυβέρνηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο | dete

Κριτική Φίλη στην κυβέρνηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Με τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ που ψήφισε κατά και της Χρυσής Αυγής που ψήφισε παρών, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Λίγο πριν το τέλος στο βήμα ανέβηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική στο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο βουλευτές των οικολόγων, που όπως δήλωσαν νωρίτερα καταψηφίζουν  το νομοσχέδιο, ο κ. Φίλης είπε ότι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι WWF & Greenpeace εκφράζουν έντονους φόβους για το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης και καταρρίπτουν τον ισχυρισμό περί χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Μάλιστα ο κ. Φίλης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο δεδομένο ανατροπών σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας και να μην ακολουθεί κατ´ανάγκη τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Τα νομοσχέδια αυτά δεν είναι κατ’ επιταγή της Τρόικας αλλά μία επιλογή της κυβέρνησης σε συνέχεια ανάλογων επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπάρχει συνέχεια του κράτους, όμως δεν σημαίνει ότι η συνέχεια του κράτους είναι και συνέχεια επιλογών. Υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εδώ για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνέχειας αλλά και ανατροπών και τομών σε επιλογές μεγάλης εθνικής σημασίας όπως αυτές που αποτελούν απειλές κατά του περιβάλλοντος».

Ο κ.Φίλης εξέφρασε και τους φόβους του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλοακαρνανία, όσον αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες πολιτικές.

«Κατάγομαι εκ πατρός από την Αιτωλοακαρνανία και δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει να αρχίσει εξόρυξη ή έστω και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ένα κλειστό σύστημα λιμνοθάλασσας όπως αυτή του Μεσολογγίου κι Αιτωλικού ή στην Ήπειρο κοντά σε μια περιοχή Νατούρα κοντά στο Ζαγόρι.

«Ενας άλλος ένας κίνδυνος είναι αυτός των σχιστολιθικών πετρωμάτων. Είναι η νέα αμερικανική πολιτική. Λένε ότι υπάρχει δυνατότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Ας μην το διανοηθούμε και αυτό. Δειγματοληπτικές έρευνες σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος. Πιστεύω η κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, για το γεγονός ότι καταψήφισε το νομοσχέδιο.