Κούρεμα ενοικίων: Έρχεται «ελεύθερη» διαπραγμάτευση ιδιοκτητών και ενοικιαστών

02.09.2020 / 8:05
894dfbb44527e0dd44e6915a17ade134_XL

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να σταματήσει το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων ενώ οι ενοικιαστές ζητούν την συνέχιση του μέτρου. Σε αυτή την δύσκολη άσκηση ισορροπίας η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει την παρακάτω λύση:

Το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού καθώς αυτοί είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα παράθυρο για μειώσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς.

Η λύση που προκρίνεται είναι η εξής: Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής θα μπορούν να καταλήξουν ύστερα διαπραγμάτευση σε ένα νέο προσωρινό μισθωτήριο το οποίο θα προβλέπει μείωση ενοικίου με ημερομηνία λήξεως. Υποχρέωση για συγκεκριμένο ποσοστό συρρίκνωσης δεν θα υπάρχει, καθώς αυτό θα καθορίζεται ύστερα από διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το κράτος θα παρεμβαίνει σε αυτή τη συμφωνία μόνο για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη.

Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης συμφωνήσει σε μείωση ενοικίου κατά 30% κατεβάζοντας τη μηνιαία απαίτηση από τα 1000 ευρώ τον μήνα στα 700 ευρώ, το κράτος θα επιστρέφει φόρους στον ιδιοκτήτη ύψους 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% της ζημιάς των 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα