Κουντουρά και Σπίρτζης στο Διακοπτό για τα 120χρόνια του Οδοντωτού – ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | dete

Κουντουρά και Σπίρτζης στο Διακοπτό για τα 120χρόνια του Οδοντωτού - ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Δήμος Καλαβρύτων σχεδίασε, προγραμμάτισε και διοργανώνει εκδηλώσεις, ολόκληρο το μήνα Μάιο 2016, με αφορμή τα 120 χρόνια από τη λειτουργία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων, με το χαρακτηριστικό τίτλο: ΕΝ ΣΥΡΜΩ. ΜΑΗΣ 2016. ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ.
Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων - γιορτών είναι: «Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων: 120 Χρόνια Μαζί: Μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει».
Οι εκδηλώσεις αυτές, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου συνδιοργανώνονται και στηρίζονται από τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού - Βουραϊκού.
Για τη διοργάνωση και την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών, εργάζονται επίσης, η Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. των Δήμων του νομού Αχαΐας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας, ο Σύλλογος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Καλαβρύτων και Διακοπτού και άλλοι τοπικοί και ευρύτεροι φορείς και σύλλογοι.
Μάλιστα, ακριβώς, 120 χρόνια, μετά την πρώτη ημέρα έναρξης της λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου στις 10 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε, συμβολική εκδήλωση από το Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού και τους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Διακοπτού.
Οι εκδηλώσεις του Μαΐου, ξεκινούν το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 19.00 το απόγευμα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Οδοντωτού, Καλαβρύτων, με την παρουσία των Υπουργών Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρίστου Σπίρτζη και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΤΑΙΝΟΣΕ, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρα και άλλων φορέων και πλήθους κόσμου, και συνδυάζονται με τις εκδηλώσεις της 36ης κατάβασης - περάσματος του Φαραγγιού του Βουραϊκού - ένα πέρασμα, μια εκδήλωση που γίνεται επί 36 συνεχή έτη, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου - και εξελίσσονται, ολόκληρο το μήνα Μάιο, όπως φαίνονται στο παρακάτω, αναλυτικό πρόγραμμα. Το Πέρασμα του Βουραϊκού προγραμματίζεται για την Κυριακή του Θωμά 8 Μαίου 2016.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 7 Μαΐου
19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
Έναρξη εκδηλώσεων «Εν Συρμώ». Χαιρετισμοί των Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, του Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά και του Δημάρχου Αιγιαλείας. Κήρυξη έναρξης από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά.
«Επανεκκίνηση!» Λειτουργία και κίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001.
«Τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και η σημασία του για την περιοχή μας». Ομιλίες και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι.
Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό κέρασμα.
Κυριακή 8 Μαΐου
Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Αναχώρηση λεωφορείων με επισκέπτες από Διακοπτό για Ζαχλωρού, σύμφωνα με τον κατάλογο δηλώσεων συμμετοχής. Δρομολόγια λεωφορείων: 06:45, 08:15 και 09:45.
07:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού. Υποδοχή και εκδηλώσεις στους σταθμούς Τρικλιά, Νιάματα και Διακοπτό. Τις εκδηλώσεις για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι διοργανώνει ο «Σύλλογος Ορειβασίας- Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης- Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, και άλλους φορείς.
11:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Η Πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό». Αναχώρηση συρμού με τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Έλενα Κουντουρά. Υποδοχή στο Διακοπτό.
Σάββατο 14 Μαΐου
19:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Εκδήλωση και συζήτηση.
21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Τραγούδια των τραίνων». Το συγκρότημα Passepartout με μια συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα, από το χθες και το σήμερα.
Τετάρτη 18 Μαΐου [Διεθνής Ημέρα Μουσείων]
«Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ». Ημερήσιο δημοσιογραφικό οδοιπορικό με τον Οδοντωτό, από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη μουσειακή μηχανή, στον σταθμό Διακοπτού.
20:00-22:00 | Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
«Διαδράσεις μνήμης: Οδοντωτός σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα». 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή- αντίσταση- ολοκαύτωμα- απελευθέρωση.
Σάββατο 21 Μαΐου
11:00-13:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Γεύσεις του Οδοντωτού».
12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων. Μουσική εκδήλωση - συναυλία.
Κυριακή 22 Μαΐου [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας]
11:00 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Οδοντωτός Σιδηρόδρομος - Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, γραμμές παράλληλες». Εκδήλωση - ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.
Σάββατο 28 Μαΐου
19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Οδοντωτός και Καλάβρυτα - 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Εκδήλωση- συζήτηση για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού.
21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό». Χαρούμενη μουσική εκδήλωση-συναυλία.
Κυριακή 29 Μαΐου
10:30 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016». Παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού.
11:30-13:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Γεύσεις του Οδοντωτού».
12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη». Μουσική εκδήλωση - συναυλία.
Κυριακή 5 Ιουνίου [Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος]
Ώρες δρομολογίων Οδοντωτού
«Εκπαίδευση Εν Συρμώ». Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επιβάτες των δρομολογίων του Οδοντωτού, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπσης Κλειτορίας-Ακράτας.
Δευτέρα 6 Ιουνίου
10:00 | Καλάβρυτα
«Δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον Οδοντωτό και το Εθνικό πάρκο». Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας.