Κορωνοϊός: “Παγκόσμιο αγαθό το εμβόλιο” – Δοκιμές σε ανθρώπους στη Γουχάν | dete

Κορωνοϊός: “Παγκόσμιο αγαθό το εμβόλιο” – Δοκιμές σε ανθρώπους στη Γουχάν

Την πρόθεση της Κίνας να κάνει το εμβόλιο – για να σταματήσει να “καλπάζει” ο κορονοϊός – “παγκόσμιο δημόσιο αγαθό”, ανακοίνωσε ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας, την Κυριακή (07.06.2020).

Ο κορονοϊός ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν και η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την επιδημία, που εξελίχθηκε σε πανδημία. Κινέζοι ερευνητές διεξάγουν πέντε χωριστές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή το 50% παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, το σώμα που διευθύνει τον ΠΟΥ, ότι τα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα θα γίνουν “παγκόσμιο δημόσιο αγαθό” μόλις θα είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν και η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.

Κορονοϊός – Κίνα – ΗΠΑ

Η ανάπτυξη “ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τον νέο κορονοϊό”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Ουάνγκ Ζιγκάνγκ.

Όμως η ανάπτυξη εμβολίου είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο, πρόσθεσε όταν ερωτήθηκε πώς η Κίνα θα δώσει αρχικά προτεραιότητα σε χώρες όταν βρεθεί εμβόλιο. “Η ακρίβεια που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου έχει συγκριθεί από ορισμένους επιστήμονες με έναν χορό που περιλαμβάνει βήματα ακριβείας και πρόβες”, είπε ο Ουάνγκ.

Σε επίσημο έγραφο που αποκαλύφθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντισταθεί στις καταγγελίες για ευθύνες και στην πολιτικοποίηση του ιού. Δεν κατονόμασε καμία χώρα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας πως κρατούσε ενημερωμένο τον κόσμο εξαρχής.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Αμερικανό ομόλογό του για τον τότε άγνωστο ιό ήδη από τις 4 Ιανουαρίου.