Κορωνοϊός: Μέχρι και 1.000 τεστ τη μέρα θα μπορεί να αναλύει το ΕΚΕΑ από την Τρίτη

03.09.2020 / 13:43
coronavirus_test

Προς εξεύρεση λύσης οδεύει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τα μοριακά τεστ για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου θα έχει προμηθευτεί αντιδραστήρια και θα μπορεί να αναλύει 1.000 δείγματα ημερησίως.
Μέχρι τότε τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Υγείας να κατευθύνουν τα δείγματα προς το Ινστιτούτο Παστέρ.
Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι το Ινστιτούτο Παστέρ είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα, «κι αυτό καθυστερεί την έκδοση των αποτελεσμάτων ενώ υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στα νοσοκομεία».
Υποστηρίζει επίσης ότι, το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει την δυνατότητα να εξετάζει τον ίδιο αριθμό δειγμάτων με αυτόν του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «κι έτσι θα λιγοστέψουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην κοινότητα και η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων».
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι όμοιο πρόβλημα με αυτό του ΕΚΕΑ έχει δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο ενημέρωσε τα υπόλοιπα νοσοκομεία να μη στέλνουν δείγματα προς ανάλυση καθώς έχει έλλειμμα αντιδραστηρίων.
«Τα νοσοκομεία αναγκάζονται πια και στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 40 έως 60 ευρώ το ένα και με μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Αυτά σημαίνουν μεγαλύτερη διασπορά στα νοσοκομεία, καθυστέρηση επεμβάσεων, περισσότερο κόστος, λιγότερος έλεγχος στη κοινότητα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα