Κορωνοϊός -Γώγος: Είμαστε σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση που μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις

03.08.2020 / 6:40
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xaralabos-gogos-synedrio

Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα είναι σε μία «επικίνδυνη φάση» με τον κορωνοϊό, έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής,  τόνισε πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, που φτάνει στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου, αλλά σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ σε σχέση με το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις κόκκινες γραμμές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1».

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», τόνισε.

Γώγος: Δεν φτάνει μόνο η μάσκα
Στη συνέχεια ο κ. Γώγος προσπάθησε να τονίσει την σημασία να τηρούνται οι αποστάσεις, σημειώνοντας πως απλά η χρήση μάσκας δεν αρκεί.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σαν να κλεινόμαστε σπίτια μας.», είπε ο καθηγητής.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία και την χαλάρωση των νέων
Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς, είναι τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία. Ο κ. Γώγος είπε επίσης πως τον προβληματίζει και η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.», ήταν τα λόγια του.

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα