Κορωνοϊός – Αχαΐα: Κατορθώσαμε να κρατήσουμε σε μια σταθερά τη διασπορά – Η μάχη έχει και συνέχεια

23.10.2020 / 17:50
gko-10-5

Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή  για την εξάπλωση και την διασπορά του κορωνοϊού και αυτό το διάστημα από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα κριθεί το αν θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων για τους μήνες που ακολουθούν ή κινηθούμε σε ένα σταθερό επίπεδο, κρατώντας τον έλεγχο των πραγμάτων στην πορεία του ιού.

Η καμπή αυτή είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί, γιατί βρισκόμαστε στο χρονικό διάστημα εκείνο που ξεκινάει σταδιακά η πτώση της θερμοκρασίας, μπαίνοντας σιγά – σιγά στους χειμερινούς μήνες.

Όπως έχει φανεί από τις έρευνες που έχουν γίνει, αλλά και από την πορεία του ιού στην Ευρώπη, η πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο, ευνοεί την εξάπλωση της συγκεκριμένης επιδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό είναι σίγουρα κάτι που είναι ανησυχητικό. Η επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας είναι αρκετά πιθανό να ευνοήσει την εξάπλωση της διασποράς και από αυτή την άποψη μπαίνουμε σε μία κρίσιμη καμπή για την επιδημιολογική πορεία της περιοχή μας, αλλά και γενικότερα της χώρας μας» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για τις υγειονομικές αρχές είναι να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο όταν θα έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα και να κρατήσουν την εξάπλωση του ιού σε ένα σταθερό επίπεδο, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και γενικότερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας το θετικό, σύμφωνα πάντα με την κ. Μαστοράκου, είναι ότι μέχρι ώρας έχουμε κρατήσει την διασπορά σε ένα τέτοιο επίπεδο. «Σίγουρα υπάρχει διασπορά και στον νομό μας κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε τα κρούσματα που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ.

Είναι όμως σημαντικό που έχουμε κατορθώσει και έχουμε αποφύγει τουλάχιστον μέχρι στιγμής την εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που βρίσκονται άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετώπισαν όπως και εμείς την επιδημιολογική έξαρση.

Το γεγονός αυτό, το ότι καταφέραμε και έχουμε κρατήσει την διασπορά σε ένα σταθερό επίπεδο, είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, που όπως σας ανέφερα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την γενικότερη πορεία του ιού».

Η σταθερότητα αυτή της διασποράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στην περιοχή. «Ο κόσμος έδειξε από τότε μία τάση συμμόρφωσης και έπαυσε αυτή την στάση της χαλαρότητας που είχε το περασμένο διάστημα.

Όμως σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός από εδώ και στο εξής που μπαίνουμε στην περίοδο της πτώσης της θερμοκρασίας, αποφεύγοντας τους συνωστισμούς, τις συναθροίσεις και εξαερίζοντας συχνά τους εσωτερικούς χώρους».

Τα tapid test που έρχονται

Η επανάσταση, ωστόσο, για τον έλεγχο της διασποράς ή τουλάχιστον ένα εφόδιο που πλέον θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής στα χέρια των υγειονομικών αρχών ακούει στο όνομα των γρήγορων τεστ.

Τα rapid τεστ που στην αρχή της πανδημίας δεν ήταν αξιόπιστα και έτσι το βάρος στον τομέα της ιχνηλάτησης στράφηκε αποκλειστικά στους μοριακούς ελέγχους, πλέον έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από τον ΕΟΔΥ.

Ποια είναι η μεγάλη τους διαφορά σε σύγκριση με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας; Αυτά που είναι να κυκλοφορήσουν και που ήδη έχουν παραγγελθεί από διάφορους φορείς, δεν είναι τα τεστ αντισωμάτων που έχουν ένα χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας στο οποίο δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς, αλλά τα τεστ αντιγόνων.

«Τα rapid τεστ αντιγόνου έχουν μία αξιοπιστία στον διαγνωστικό τομέα που φτάνει το 95%» τονίζει η κ. Μαστοράκου. «Θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των υγειονομικών αρχών για τις ιχνηλατήσεις που αποτελούν και αυτές μία σημαντική πτυχή της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς».

Τα τεστ αντιγόνων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα rapid τεστ όπου η διάγνωση γινόταν με το τρύπημα στο χέρι, γίνονται με την μέθοδο της μπατονέτας και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν μία σημαντική εξέλιξη που σίγουρα θα βοηθήσει σε ένα παγκόσμιο επίπεδο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Ήδη αρκετά διαγνωστικά κέντρα έχουν παραγγείλει τέτοια τεστ, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε μία μεγαλύτερη πυκνότητα αφού έχουν γίνει παραγγελίες από περιφέρειες, δήμους, νοσοκομεία, ιατρικούς συλλόγους και ιδρύματα.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα