Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τσιόδρα για τους καπνιστές | dete

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τσιόδρα για τους καπνιστές

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία των καπνιστών εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Με δεδομένο ότι ο νέος κορονοϊός παραμένει σε γενικές γραμμές ένας άγνωστος ιός, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Εκτός από τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, χρονίως πάσχοντες και γενικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανησυχία εκφράζεται για τους καπνιστές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, έχει διαπιστωθεί από πειραματικά δεδομένα πως οι καπνιστές υπερεκφράζουν υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός. Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά αυτή η υπερέκφραση του υποδοχέα στο αναπνευστικό τους σύστημα, «φοβάμαι ότι μπορούν να εκτεθούν ευκολότερα και να νοσήσουν ευκολότερα, όχι όμως βαρύτερα», διευκρίνισε.

«Θέλει προσοχή το κάπνισμα, γνωρίζουμε άλλωστε πως πρόκειται για μια ανθυγιεινή συνήθεια», πρόσθεσε.

Μέτρα αντιμετώπισης
Στη σημερινή ανακοίνωση στους υγειονομικούς ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως από σήμερα εισήχθησαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο των συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, που θα αφορούν συμπολίτες μας που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία για ασυμπτωματικούς πολίτες ή άτομα με ήπια συμπτώματα.

Ακόμη, για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίων πασχόντων σε ιατρική συνταγή, προβλέπεται διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την αίτηση για χορήγηση φαρμάκων χωρίς φυσική παροσία (μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email). Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Η ίδια διαδικασία ισχύει για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα..

Με ανακοινώσεις σήμερα το πρωί τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν με όσο το δυνατόν μικρότερο συνωστισμό, με το 50% των επιβατών για κάποια από αυτά.

«Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης, δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε τα σούπερ μάρκετ», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιοδρας. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως υγειονομικοί με ήπια συμπτωματολογία και υποψία επαφής με τον κορονοϊό, να απομακρύνονται από το χώρο εργασία της. Ωστόσο, όπως ανέφερε, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης μέτρων αποφυγής εικόνων όπως η σημερινή, μεταξύ αυτών πιθανώς και η επέκταση του ωραρίου, αλλά η συζήτηση αυτή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

news4health.gr