Κορονοϊός: Λιγότεροι από 100 νεκροί στο Ιράν για πρώτη φορά εδώ και πέντε μέρες | dete

Κορονοϊός: Λιγότεροι από 100 νεκροί στο Ιράν για πρώτη φορά εδώ και πέντε μέρες

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα λιγότερους από 100 θανάτους από τον κορονοϊό στο Ιράν για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ημερών καθώς οι αρχές επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς σε ορισμένες επαρχίες για την καταπολέμηση του ιού.

Μεταξύ της Τετάρτης το μεσημέρι και της Πέμπτης το μεσημέρι, 87 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία να αυξάνεται σε 9.272 στο Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

Ο κορονοϊός και τα δεδομένα στο Ιράν

Ταυτόχρονα, 2.596 επιπλέον άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, πρόσθεσε η Λαρί. Ο συνολικός αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.647 στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πέντε από τις 31 επαρχίες της χώρας βρίσκονται στο κόκκινο — το επίπεδο του μέγιστου κινδύνου όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, διευκρίνισε η Λαρί. Πρόκειται για τις επαρχίες Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν (βορειοδυτικό Ιράν), Μπουσέρ και Χορμοζγκάν (νότιο), Κερμανσάχ (δυτικό) και Χουζεστάν (νοτιοδυτικό).

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι αρχές της επαρχίας Χορμοζγκάν διέταξαν να κλείσουν όλα τα καταστήματα που δεν εμπορεύονται βασικά είδη, πάρκα και υπηρεσίες μέχρι το Σάββατο, στο πρότυπο όσων εφαρμόζονται στο Χουζεστάν (πρώτη επαρχία που ξαναπερνά στο κόκκινο) μετά τον Απρίλιο.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων απαγορεύονται επίσης στις δύο αυτές επαρχίες

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna, η επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται επίσης να επαναφέρει “περιορισμούς”, χωρίς να διευκρινίσει ποιους τομείς θα αφορούν.

Άλλες επαρχίες όπως οι Γκολεστάν (βόρειο) και Κοχγκιλουγιέ και Μπογιέρ-Αχμάντ (νοτιο-δυτικό) παρότι δεν ταξινομούνται στο κόκκινο αποφάσισαν από την πλευρά τους να επαναφέρουν τους οδικούς περιορισμούς με τη θερμομέτρηση στην είσοδο των πόλεων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν ανακοίνωσε τα πρώτα του κρούσματα κορονοϊού τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία της κυβέρνησης αμφισβητούνται από ξένους ειδικούς και Ιρανούς αξιωματούχους που υποψιάζονται ότι δεν δείχνουν το μέγεθος της μετάδοσης του ιού. Οι ιρανικές αρχές ήραν σταδιακά από τον Απρίλιο σχεδόν όλους του περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά της διασποράς του ιού.