Κοροναϊός : Με τρομακτικά νούμερα «μπήκε» ο Οκτώβριος – Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει νέα μέτρα στην Αττική | dete

Κοροναϊός : Με τρομακτικά νούμερα «μπήκε» ο Οκτώβριος – Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει νέα μέτρα στην Αττική

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας, αφού πέραν της Αττικής, η οποία βρίσκεται σταθερά στο «μάτι» του φονικού ιού, κι άλλες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 303 μολύνσεις, έναντι 229 της Κυριακής.

Ωστόσο, τα κρούσματα στο σύνολο της χώρας δεν προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους ειδικούς είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά από μια μέρα όπου τα κρούσματα ήταν κάτω από 100, άγγιξαν και πάλι τον τριψήφιο αριθμό, με 167. Μάλιστα, σημειώνεται ότι στην Αττική εντοπίστηκε πάνω από το 50% των σημερινών κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αττική είναι πως σε μόλις μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 28/9 έως σήμερα, 5/10, έχουν εντοπιστή στο λεκανοπέδιο 1499 κρούσματα!https://www.megatv.com/embed/?p=2020124378

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Σεπτέμβριος να ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για τη χώρα μας, στη μάχη με τον κοροναϊό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο Οκτώβριος έχει μπει… με άγριες διαθέσεις.

Σύμφωνα με πίνακες που παρουσιάζει «Το Βήμα», ήδη από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί αριθμοί μεγαλύτεροι από ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 25,7% 

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο λοιπόν ο μέσος αριθμός θανάτων ήταν 272 κρούσματα και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε σε έναν μέσο όρο 342 (αύξηση δηλαδή 25,7%). Ακόμη, τον περασμένο μήνα ο μέσος αριθμός θανάτων (125 συνολικά) κάθε ημέρας ήταν 4,1 και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου σε 4,5. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την καθημερινή εξάπλωση του φονικού ιού, με όλους τους αριθμούς να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.   

Επιπλέον, ο μέσος όρος ανθρώπων που οδηγούνται στις ΜΕΘ καθημερινά το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου είναι 8,5 , όταν αυτός ο αριθμός τον Σεπτέμβριο ήταν 7,6, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.   

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω αριθμός προσδιορίζεται με συνυπολογισμό των ατόμων που χάνουν την ζωή τους ή εξέρχονται από τις ΜΕΘ  κάθε εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο όπου ήδη προϋπήρχαν στις ΜΕΘ 34 διασωληνωμένοι, εισήλθαν άλλοι 228. Κι από αυτό το σύνολο 262 ατόμων που έδωσαν «παρών» στις ΜΕΘ απεβίωσαν οι 125, εξήλθαν 59. Κι έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στις συγκεκριμένες μονάδες  ήταν 78, σε αυτό το δραματικό «ισοζύγιο». Περίπου δηλαδή η αναλογία εξερχομένων από τις ΜΕΘ είναι το 50% αυτών που δυστυχώς χάνουν τις ζωές τους εκεί, παρά  τις μεγάλες προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτών.  

Επισημαίνεται ακόμη ότι το ποσοστό ηλικιωμένων (άνω των 64 ετών) που νοσούν από Covid-19  τον Σεπτέμβριο ήταν 11%, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου στο 14%. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου το ποσοστό των νέων  ανθρώπων που νοσούν από covid-19  είναι της τάξης του 39%, όταν το ποσοστό αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είχε φτάσει μέχρι και το 75-80%. Δείγμα της «μετατόπισης» της πανδημίας από τους νέους προς τους ηλικιωμένους με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.    

Γιατί η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει νέα μέτρα στην Αττική

Ωστόσο, παρά τους ανησυχητικούς αριθμούς, φαίνεται πως η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στην Αττική. Μπορεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα να εφαρμόζονται νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα σήμερα σε Αχαΐα και Ιωάννινα, όμως στην Αττική δεν έχουν εφαρμοστεί πιο αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για την χρήση μάσκας μέσα έξω καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική. Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.