Κι όμως ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται – Πρόστιμα στους …θεριακλήδες καπνιστές μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο | dete

Κι όμως ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται - Πρόστιμα στους ...θεριακλήδες καπνιστές μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο

Την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μέσα στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εφαρμόσει μικτό κλιμάκιο, που όχι μόνο ξεκίνησε ελέγχους αλλά επέβαλε και πρόστιμα.

Μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 50 ευρώ σε 12 άτομα που «συνελήφθησαν» επ' αυτοφώρω να καπνίζουν σε χώρους των δικαστηρίων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε οι έλεγχοι να διεξάγονται από μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από αστυνομικούς, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Τα κλιμάκια έχουν ήδη πιάσει δουλειά από τη Δευτέρα, αλλά την πρώτη μέρα περιορίστηκαν μόνο σε συστάσεις.

Η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου και οι σχετικές ταμπέλες που έχουν αναρτηθεί από καιρό σε όλους τους ορόφους το υπενθυμίζουν στους καπνιστές.

Πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να επιτραπεί η διαμόρφωση ειδικών χώρων για τους καπνιστές και συγκεκριμένα στον 1ο και 3ο όροφο του κτιρίου, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

Το παραπάνω μέτρο ισχύει βέβαια και για τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους οποίους προβλέπεται να χορηγείται διάλειμμα, διάρκειας 15 λεπτών την ημέρα, ύστερα από συνεννόηση με τους προϊσταμένους των τμημάτων τους, προκειμένου να «απολαμβάνουν» τη συνήθειά τους εκτός δικαστηρίων.