ΚΙΤΡΙΝΕΣ και ΚΟΚΚΙΝΕΣ κάρτες από τρόικα: Σε τι λένε «όχι» και τι ζητούν | dete

ΚΙΤΡΙΝΕΣ και ΚΟΚΚΙΝΕΣ κάρτες από τρόικα: Σε τι λένε «όχι» και τι ζητούν

Κίτρινες και κόκκινες κάρτες μοίρασε η τρόικα στις πρώτες συναντήσεις με τα επιτελεία της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις για τα (αντί)μετρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Οι Θεσμοί τα θεωρούν… «μαζικής κατανάλωσης», με το ΔΝΤ χαρακτηριστικά να ζητά το όποιο όφελος υπάρξει, να πάει στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή ως και 10 μονάδες ώστε να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία. Παράλληλα, ζητά οι όποιες εξοικονομήσεις υπάρξουν να πηγαίνουν στο εισόδημα αλληλεγγύης για τους πιο αδύνατους.

Όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αφετηρία της διαπραγμάτευσης είναι μέτρα σε ύψος 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ στο αφορολόγητο και 1,8 δισ. ευρώ στη μείωση συντάξεων.

Φαίνεται, όμως, πως γίνεται μεγάλο παζάρι για το «πότε» και «πόσο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θέλει το αφορολόγητο να μειωθεί από το 2019 και οι συντάξεις να ξεκινήσουν να κόβονται σε τρία χρόνια από τώρα.

Τα πάντα, ωστόσο θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό κενό φέτος και το 2018. Αν αυξηθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου και εντός του 2018.