ΚΙΝΑΛ: Αφήνει ο Παπανδρέου την έδρα στην Αχαϊα; – Η ανακοίνωση Σκανδάμη που τέντωσε τα νεύρα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού

12.09.2020 / 13:41
Giorgakis-kalh

Φωτιές, και μάλιστα μεγάλες, μαθαίνουμε ότι έχει ανάψει στο τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ.-και όχι μόνο-η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μαρίνου Σκανδάμη και της Κατερίνας Σολωμού μετά την ένσταση που υπέβαλε ο πρώτος στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία ζητάει να τού προσμετρηθούν σταυροί και να αφαιρεθούν από την κυρία Σολωμού.
Και ο σάλος ξέσπασε, όχι τόσο λόγω της μεταξύ τους κόντρας, όσο των κινήτρων που προκάλεσαν την ένσταση Σκανδάμη και των διαθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου σε σχέση με τη βουλευτική του έδρα στην Αχαΐα και τις σχέσεις του με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ..
Και αυτό γιατί, εμμέσως πλην σαφώς, με ανακοίνωσή του ο κ. Σκανδάμης άφησε να εννοηθεί ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου και ζητάει απαντήσεις-εγγυήσεις για να πάρει πίσω την ένστασή του. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΓΑΣ

Ο σάλος ξέσπασε μετά τη γνωστοποίηση από την πλευρά της κυρία Σολωμού ότι ο κ. Σκανδάμης είχε δεσμευτεί απέναντι στην δικηγόρο της Τέτη Τζαμαλούκα πως δεν θα προχωρήσει σε ένσταση, με αποτέλεσμα και η ίδια να μην κινηθεί αναλόγως προκειμένου να κατοχυρώσει τους δικούς της επιπλέον σταυρούς.
Το σκηνικό έχει ως εξής: Στην καταμέτρηση, στο Πρωτοδικείο, η κυρία Σολωμού βρέθηκε να είναι μπροστά από τον κ. Σκανδάμη με 8 ψήφους. Ο κ. Σκανδάμης ζήτησε επανακαταμέτρηση και τότε η κυρία Σολωμού βρέθηκε μπροστά με 15 ψήφους. Τότε, όπως λέει η ίδια, ο κ. Σκανδάμης μιλώντας με τη δικηγόρο της, κυρία Τζαμαλούκα, τής είπε ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ένσταση. Μετά από αυτό η κυρία Σολωμού-όπως λέει-δεν κινήθηκε νομικά προκειμένου να κατοχυρώσει αυτό το αποτέλεσμα των 15 σταυρών υπέρ της και αρκέστηκε στους 8 σταυρούς του Πρωτοδικείου, δείχνοντας καλή πίστη στον συνυποψήφιό της, ο οποίος, όμως, όπως τονίζει η κυρία Σολωμού-παρά τη δέσμευσή του, υπέβαλε ένσταση κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας τον περασμένο Ιούλιο, και μάλιστα εν κρυπτώ, μη αφήνοντάς της κανένα περιθώριο αντίδρασης.
Από την πλευρά του ο κ. Σκανδάμης διαψεύδει ότι δεσμεύτηκε να μην κάνει ένσταση, λέει ότι είναι δικαίωμά του όπως είναι δικαίωμα και της κυρίας Σολωμού να προχωρήσει σε ένσταση και λέει ότι είχε ενημερώσει για αυτό με επιστολή του το κόμμα, χωρίς όμως να λέει ποιο όργανο του κόμματος, καθώς η Νομαρχιακή Οργάνωση δήλωσε άγνοια για αυτήν του την κίνηση, για την οποία η κυρία Σολωμού ενημερώθηκε πριν λίγες ημέρες όταν της πήγε κλήση από το δικαστήριο.

Η «ΒΟΜΒΑ»ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Η παράμετρος, ωστόσο, που έχει προκαλέσει μεγάλο σούσουρο στο ΚΙΝ.ΑΛ. και κυρίως στο στρατόπεδο των
Παπανδρεϊκών ήρθε μέσα από την ανακοίνωση του ίδιου του Μαρίνου Σκανδάμη.
Απαντώντας στην Κατερίνα Σολωμού σχετικά με την ένσταση που υπέβαλε και το κατά πόσο αυτή έγινε εν κρυπτώ, ο Μαρίνος Σκανδάμης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μια επιστολή που έστειλε, όπως είπε, στα όργανα του κόμματος πριν από 14 μήνες.
Σε αυτή την επιστολή, όπως ο ίδιος αναφέρει, έγραφε μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνωότι δεν έχω αντίρρηση να μη συζητηθεί σχετική ένστασή μου στο ΑΕΔ για την αναγνώριση της πραγματικής σταυροδοσίας μου, εφόσον πολιτικά ήθελε σταθμιστεί ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει λάθος μηνύματα για την εικόνα της παράταξης και τις επιθυμίες των στελεχών μας και εφόσον βέβαια δεν ευσταθούν διακινούμενες-θέλω να πιστεύω ανεύθυνα-πληροφορίες, για εκκένωση της καταληφθείσας βουλευτικής θέσης».
Την ώρα δηλαδή που διακινούνταν πέρυσι διάφορα σενάρια, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη στάση του κ. Παπανδρέου και το ΚΙΝ.ΑΛ. διέψευδε, κάποιοι εντός αυτού, όπως ο κ. Σκανδάμης, ανησυχούσαν για το τι θα πράξει.
Για το αν θα τα σπάσει ή όχι δηλαδή με την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να διεκδικήσουν την έδρα του.
Αυτά, πέρυσι. Η επιλογή, όμως, του κ. Σκανδάμη να γνωστοποιήσει φέτος με ανακοίνωσή του αυτή την παράγραφο της περυσινής του επιστολής, την οποία όπως ο ίδιος λέει έστειλε στο κόμμα χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διεκδικεί τη θέση της κυρίας Σολωμού ως αναπληρώτριας έχει φουντώσει τα σενάρια για τη στάση του πρώην Πρωθυπουργού και έχει τεντώσει τα νεύρα συνεργατών του, αλλά και τα νεύρα άλλων στελεχών σε Πάτρα και Αθήνα που εκτιμούν ότι η ανακίνηση μιας τέτοιας αμφισβήτησης ξανά γύρω από τις προθέσεις Παπανδρέου δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το κόμμα.
Προς τι, λοιπόν, αυτή η μάχη έναν χρόνο μετά και προς τι η ένταση για την θέση του αναπληρωτή βουλευτή, αφού υπάρχει βουλευτής; Αυτό είναι το ερωτηματικό. Εννοεί κάτι με την γνωστοποίηση αυτής της επιστολής του φέτος ο κ. Σκανδάμης;
Εννοεί μήπως ότι φοβάται ή έχει ενημερωθεί ότι οκ. Παπανδρέου μπορεί να εγκαταλείψει την έδρα και θέλει να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση για να γίνει αυτός βουλευτής και όχι η κυρία Σολωμού;
Και πόσο κομψό είναι να γράφεται κάτι τέτοιο σε μια ανακοίνωση από έναν τομεάρχη του κόμματος όταν αυτή αφορά έναν πρώην πρωθυπουργό;
Αυτά είναι τα ερωτηματικά που θέτουν στελέχη του κόμματος. Τα σενάρια, πάντως, που αναζωπυρώθηκαν σε Πάτρα και Αθήνα είναι δύο: Το ένα είναι αυτό που λέει ότι ο Παπανδρέου σκέφτεται να παραδώσει την έδρα του. Και το άλλο, είναι το σενάριο που λέει ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές πριν το18μηνο, ίσως ο κ. Παπανδρέου μετακινηθεί σε άλλο νομό, οπότε αδειάσει η θέση της Αχαΐας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα