Κικίλιας: Η κυβέρνηση στηρίζεται στη δεδηλωμένη της καρέκλας | dete

Κικίλιας: Η κυβέρνηση στηρίζεται στη δεδηλωμένη της καρέκλας

«Η ιστορικά κατοχυρωμένη αλήθεια είναι μία και κανείς δε μπορεί να την προσπεράσει. Η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση», ανέφερε σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τη διαφορετική θέση που διατυπώνουν οι ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί ασθμαίνοντας να περάσει μια συμφωνία, υπουργοί του μιλούν για Μακεδονία αναφερόμενοι στο γειτονικό κράτος, οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς με μυστική διπλωματία προσδοκούν σε ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι - θα φανεί στην πορεία - και ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν ψηφίζει και θεωρεί ότι δεν περνά η συμφωνία από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, αλλά δεν ρίχνει και την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση στηρίζεται στη δεδηλωμένη της καρέκλας. Αυτό τους ενδιαφέρει. Η "μακεδονική" γλώσσα και το "μακεδονικό" έθνος που δίνουν, θα στοιχειώνουν για μια ζωή τους βουλευτές και τον πρωθυπουργό που θα τα ψηφίσουν», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της ΝΔ, είπε πως θα περιμένει να δει τη συμφωνία, την οποία σημείωσε πως ακόμα δεν τη γνωρίζει και τη μαθαίνει από τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, «για να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις μας, με απαρχή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Κικίλιας είπε πως πρόκειται για συμφωνία η οποία στέκεται απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε:

«Όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για μια συνολική και ενιαία λύση και προτάσσουν ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος και την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, τη μη παραδοχή περί μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

Όσον αφορά τη γλώσσα, και επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, οι διπλωμάτες μας είχαν σαφείς εντολές και κατεγράφησαν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στις κρίσιμες συσκέψεις. Η πρώτη φορά που δεν έγινε αυτό ήταν το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει ο υπουργός Εξωτερικών είναι ανήκουστο. Ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στηρίζοντας τα επιχειρήματα της απέναντι πλευράς».

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως περιέχει περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την προσωπική διαφορά. «Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες ότι θα παραιτηθεί αν κόβονται οι συντάξεις. Περιμένουμε την παραίτηση του κ. Κατρούγκαλου», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.