Κατρούγκαλος για Τουρκία: Δεν είναι στον προγραμματισμό της το θερμό επεισόδιο | dete

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Δεν είναι στον προγραμματισμό της το θερμό επεισόδιο

Πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αφενός για να μειώνεται η ένταση που μπορεί να οδηγήσει από λάθος, από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο, άρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίσης πρέπει να επιδιώκουμε συστηματικά να σύρουμε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία για διερευνητικές επαφές (...) Αυτός ειναι ο άμεσος στόχος τώρα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προφανώς συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία με ό,τι μέσο έχουμε» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας, θέλει να δει αν θα μας πιέσει να υποχωρήσουμε στις παράνομες απαιτήσεις της. Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται το αρραγές μέτωπο, η σταθερότητα του μηνύματος και η ενεργοποίηση της διπλωματίας μας σε όλα τα επίπεδα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «το βασικό επίτευγμα της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας το προηγούμενο διάστημα ήταν πράγματι ο East Med» και πρόσθεσε ότι το «άκυρο μνημόνιο (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη έχει ως σκοπό ουσιαστικά να δημιουργήσει μια ζώνη φραγμού στην προσπάθεια αυτή και έτσι πρέπει να ερμηνευθεί».

«Ακόμα και η τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο «Βήμα» έχει μια ιδιαίτερη προβληματική διατύπωση όταν αναφέρεται στη Χάγη και λέει επί λέξει ότι στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών. Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, και προφανώς να παραπεμφθούν και στη Χάγη, και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα» επισήμανε.