Κατερίνα Σολωμού: Είναι η ώρα της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ευθύνης για τη διαχείριση των απορριμμάτων | dete

Κατερίνα Σολωμού: Είναι η ώρα της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ευθύνης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων χρόνων για την Πάτρα και την Αχαΐα. Για την επίλυση αυτού του ακανθώδους προβλήματος υπάρχουν δύο βασικά προαπαιτούμενα: το ένα είναι η πολιτική βούληση, η γνώση και η πολιτική συναίνεση για την υλοποίηση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού σχεδίου. Το άλλο είναι η κοινωνική συναίνεση και η ουσιαστική ενημέρωση της κοινής γνώμης μακριά από πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα.

Άλλωστε η κοινωνία είναι ο αποδέκτης των αποτελεσμάτων των  όποιων πολιτικών αποφάσεων  αλλά και ο τελικός κριτής των ενεργειών μας. Και η κοινωνία μας δείχνει με πολλούς τρόπους ότι αυτό που απαιτεί είναι η αλήθεια και η συναίνεση. Είναι η ανάγκη να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε κάπου, να αφήσουμε πίσω μας τους αδιέξοδους διαξιφισμούς και την  αναβλητικότητα που μας καθηλώνει και να πάμε τον τόπο μπροστά.

Η κοινωνία της περιοχής μας έχει κουραστεί να γίνεται παρατηρητής αντιπαλοτήτων που εδράζονται σε  μικροπολιτικά εμπόδια, προσωποπαγείς πολιτικές, ή σε σχέδια που χαράζονται σε κομματικά γραφεία και αλλάζουν με την αλλαγή των κυβερνήσεων ή των τοπικών αρχών.

Υπάρχουν θέματα δημοσίου συμφέροντος και ανάπτυξης  που απαιτούν χάραξη και υλοποίηση μακράς πνοής με γνώμονα υπερκομματικές και υπερτοπικές συναινέσεις.

Υπ΄ αυτή την έννοια η συμφωνία της μεγάλης  πλειοψηφίας  των δημοτικών παρατάξεων  του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αποτελεί ένα πολύ παρήγορο βήμα στην κατεύθυνση της συνέργειας και της αναζήτησης κοινού τόπου για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα που δεν λύνεται ούτε με μπαλώματα, ούτε με πειράματα ούτε με περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η ίδια διάθεση συνεργασίας πρέπει να επιδειχθεί και σε επίπεδο διαδημοτικής συνεργασίας, δια μέσου του αρμόδιου διαδημοτικού φορέα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης έργων και δράσεων που θα οδηγήσουν στην συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε βάθος χρόνου και προς όφελος των πολιτών που σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να βιώσουν καταστάσεις εκτός ελέγχου με τα σκουπίδια.

Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουν να είναι παρόντες όλοι οι  δήμοι του νομού, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, προκειμένου να διαμορφώσουν από κοινού μια ενιαία θέση, μέσα από το διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης.

Είναι η ώρα να αλλάξουμε αυτοδιοικητική συμπεριφορά και  να επιδείξουμε πολιτική ωριμότητα για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με δημόσια δαπάνη ώστε  μην μετακυλήσει το κόστος κατασκευής στους πολίτες, να λάβουμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, να αυξήσουμε επιτέλους τα ποσοστά της ανακύκλωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες  και να τους ενημερώσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και του εφικτού.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν να σταθεί κατώτερος του ύψους των περιστάσεων.

Η κοινωνία δεν θα συγχωρήσει επανάληψη των ίδιων λαθών.

 

 

Κατερίνα Σολωμού

Aντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων