Καρχαρίες μαθαίνουν να συνδέουν μουσική και τροφή, τα μπερδεύουν όμως με… τζαζ και κλασική | dete

Καρχαρίες μαθαίνουν να συνδέουν μουσική και τροφή, τα μπερδεύουν όμως με… τζαζ και κλασική

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι ήξεραν εδώ και καιρό πως τα θηλαστικά του νερού μπορούν να επεξεργαστούν περίπλοκα ακουστικά ερεθίσματα, δεν γνώριζαν όμως πως το ίδιο μπορεί να κάνει και ο καρχαρίας, ένα πλάσμα που βασίζεται τελικά πολύ περισσότερο στα ακουστικά του όργανα απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Μια νέα μελέτη του Macquarie University της Αυστραλίας βάλθηκε λοιπόν να μάθει αν ο καρχαρίας μπορεί να μάθει να συνδέει ακουστικά ερεθίσματα με την παρουσία τροφής. Και φάνηκε πως η πλειονότητα του τοπικού είδους Πορτ Τζάκσον μπορεί να μάθει πως τζαζ σημαίνει φαΐ. Με την κλασική μουσική είχαν όμως τα προβλήματά τους!

«Το έργο είναι δυσκολότερο απ’ όσο ακούγεται», μας λέει ο Culum Brown, ένας από τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Animal Cognition», «γιατί οι καρχαρίες έπρεπε να μάθουν πως διαφορετικές περιοχές συνδέονταν με ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, το οποίο ερχόταν πακέτο με μια τροφική επιβράβευση».

mwmsjrbv

Οχτώ μικροί Πορτ Τζάκσον έμαθαν πως όταν ακουγόταν τζαζ, υπήρχε και τροφή μέσα στην ορθογώνια δεξαμενή. Με την κλασική τα βρήκαν όμως σκούρα: «Ήταν ξεκάθαρο πως οι καρχαρίες ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι όταν παιζόταν κλασική μουσική, δεν μπορούσαν όμως να καταλάβουν πως έπρεπε να πάνε σε διαφορετικό μέρος. Ίσως με περισσότερη εκπαίδευση να το καταλάβουν».

Η μελέτη απέδειξε τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του καρχαρία, καθώς «έχει πραγματικά μεγάλο εγκέφαλο και είναι προφανώς πολύ περισσότερο έξυπνος απ’ όσο του αναγνωρίζαμε»…