ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συζήτηση για Πλανητάριο – Σχολή Τυροκομίας – Κέντρο Τεκμηρίωσης | dete

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συζήτηση για Πλανητάριο - Σχολή Τυροκομίας - Κέντρο Τεκμηρίωσης

Στην τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη φορέων νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο κτίριο Πέτρινο της κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων, το μέλος της Ολομέλειας του «Ελλάδα 2021» Πασχάλης Κιτρομηλίδης εστίασε σε δύο από τις προτάσεις του Δήμου.
> Η πρώτη, η οποία έχει έντονα αναπτυξιακό ορίζοντα και εμπροσθοβαρή προσανατολισμό, αφορά τη δημιουργία Τυροκομικής Σχολής Καλαβρύτων που θα συνδεθεί με τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της ποιότητας και την εξέλιξη του προϊόντος ως εξαγωγικού και
> η δεύτερη αφορά τη δημιουργία ενός ιστορικού κέντρου για τη συλλογή και διαχείριση όλου του ιστορικού αρχείου (βιβλία, άρθρα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, κτλ.) της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση του Ελληνικού Κράτους. Το κέντρο θα είναι πανελλήνιας εμβέλειας με σκοπό την επιστημονική αξιοποίηση και ανάδειξη του πολύπλευρου ιστορικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και μυθολογικού πλούτου της περιοχής.
Ο Δήμαρχος συστήνοντας τους παρευρισκόμενους που ο καθένας από τη θέση του εργάζεται για το κοινό καλό και τις προοπτικές της περιοχής και προλογίζοντας τόνισε ότι τα Καλάβρυτα, ζωντανό «κεφάλαιο» της ελληνικής ιστορίας, είναι συνυφασμένα, στην εθνική συνείδηση, με κομβικές για την πατρίδα μας περιόδους και έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη την ιστορική διαδρομή τους με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, που διεκδικεί και κατακτά καθημερινά ένα δυναμικό μέλλον.
Στην συνάντηση μετείχαν Εντεταλμένος Συμβούλος Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, ο πρώην Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφάλιας, ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Καλαβρύτων Βασίλης Κατρουλάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατόλιας, εκπρόσωπος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Πρόεδρος του νεοσύστατου Γυναικείου Συνεταιρισμού, Ηγουμένη στην Ιερά Μονή «Παναγία Μακελλαριά», Μαρκέλλα Γουρδούπη καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων.

 

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Στη συνάντηση η Πρόεδρος της Επιτροπής του «Ελλάδα 2021» ενημερώθηκε από τον Σπύρο Βασιλάκο, εκπρόσωπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου «Aρίσταρχος». Eγινε μάλιστα αναφορά στην πρόταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ίδρυση Διεπιστημονικού Επιμορφωτικού Κέντρου και την εγκατάσταση Πλανηταρίου στην πόλη των Καλαβρύτων. Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Καλαβρύτων, με στόχο την υλοποίηση της πρότασης αυτής. Το Κέντρο θα έχει το ακρωνύμιο - λογότυπο «ΚΟΣΜΟΣ»: (Καλάβρυτα: Ορεινό Σύνορο - Μονοπάτι στον Ουρανό και στο Σύμπαν») και θα συμβάλει ουσιαστικά στη μορφωτική, πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλουν και άλλοι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού κά. Επίσης συζητήθηκαν και πιθανές δράσεις με τις οποίες το Αστεροσκοπείο Χελμού θα συνεισφέρει στις εκδηλώσεις για το 2021 και τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οπως υπογράμμισε το Μέλος της Επιτροπής και καθηγητής Πληροφορικής, Νίκος Κανελλόπουλος οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στον τέταρτο άξονα της Επιτροπής «Παράθυρο στο Μέλλον» και επιδιώκουν να αφήσουν μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ειδικότερα, αναφερόμενος σε πρόταση που αφορά στη δημιουργία πλανηταρίου, υπογράμμισε ότι «το Αστεροσκοπείο που υπάρχει στην περιοχή, συνιστά έναν πόλο έλξης, μεταξύ άλλων, και για επιστημονικό τουρισμό».