Καλάβρυτα: Το κτίριο - φάντασμα της κεντρικής πλατείας μετατρέπεται σε διοικητήριο

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να επαναφέρει προσωρινά το σχέδιο «Θησέας» (συνόδευε τις περίφημες μεταρρυθμίσεις «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» με τις συγχωνεύσεις δήμων) ήρθε σαν θείο δώρο για τη δημοτική αρχή των Καλαβρύτων.
Η δημοτική αρχή θα μπορέσει να αποκαταστήσει άμεσα το κτίριο «φάντασμα» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία - πεζόδρομο της έδρας του Δήμου, προκειμένου να γίνει εκεί το νέο Δημαρχείο.
Μετά την εύρεση εργολάβου, από την Παρασκευή που μας πέρασε μπήκαν σκαλωσιές και ξεκινά το έργο της ολοκλήρωσης του νέου διοικητηρίου με την εγκατάσταση των συνεργείων που θα μεταμορφώσουν το κτίριο σε μια σύγχρονη νέα δομή εξυπηρέτησης των δημοτών.
Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς θα γίνει στατική ενίσχυση εκ θεμελίων, με την τοποθέτηση νέου οπλισμού και ενίσχυση στις κολώνες με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα (Gunite), μέθοδος η οποία ακολουθείται για τη στήριξη σεισμόπληκτων κατοικιών.
Θα ακολουθήσουν, βέβαια, τα απαραίτητα επιχρίσματα, εσωτερικά και εξωτερικά, κουφώματα, εγκαταστάσεις και βέβαια εξοπλισμός.
Ενα ακόμη κτίριο όπου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ κι ένα δίμηνο, μετά την επανεργοποίηση του προγράμματος «Θησέας», είναι το νέο Πολιτιστικό Πολύκεντρο των Καλαβρύτων.
Ο χώρος διαμορφώνεται προκειμένου να γίνει μια στέγη πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με αίθουσες για θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως μουσικά εργαστήρια και άλλα.
Τη σχετική συμφωνία για τα δύο αυτά οικήματα, με τα απαιτούμενα έργα ανάπλασης, είχαν κάνει ο υπουργός Π. Σκουρλέτης και αντιπροσωπεία δημοτικών παραγόντων που είχαν βρεθεί πρόσφατα στην Αθήνα με επικεφαλής τους τον δήμαρχο Γιώργο Λαζουρά.
Τυπικά, η παράταξη που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, στα έργα του προγράμματος «Θησέας» σε όλη τη χώρα, λήγει στις 31/12/2017.
Η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων εκτιμά ότι το Πολύκεντρο είναι ήδη σε προχωρημένη φάση ενώ και ο εργολάβος που εγκαθίσταται, είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει άμεσα το νέο Διοικητήριο προκειμένου να μεταστεγαστεί εκεί ο Δήμος με τις υπηρεσίες του.