Καλάβρυτα: Επέτειος από την ιστορική μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου | dete

Καλάβρυτα: Επέτειος από την ιστορική μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου

Η Παγκαλαβρυτινή Eνωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνδιοργάνωση με τον Παν. Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και τον Δήμο Καλαβρύτων, εορτάζει αυτή την Κυριακή 21η Ιουνίου την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827.
Η μάχη υπήρξε νικηφόρα για τους Ελληνες, με αποτέλεσμα να αναπτερώσει το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και να αποβεί καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις επίσης συμμετέχουν ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών, η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκούριας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Σκοταναίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», ο Ομιλος διατήρησης της παράδοσης «Νίκος Πλακιδας», ο Σύλλογος Φίλων Ιππων «Ο Χελμός», καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω Κλειτορίας, Καστελίου, Κλειτορίας, Σοποτού, Πλανητέρου και Σκεπαστού.
Καθοριστική όμως θα είναι και η παρουσία - συμβολή των Αγημάτων Αρματωμένων από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Άγημα «Βοστίτσα 1821», ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεδουσαιων» και ο Ομιλος αναβίωσης Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων ξεκινά αύριο στις 6.30 μ.μ. με τον Εσπερινό των Αρματωμένων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Παρόντες θα είναι δεκάδες ένστολοι αρματωμένοι αναβιώνοντας την ευλογία των Αρμάτων των Αγωνιστών Υπερασπιστών της Μονής που έγινε κατά την παραμονή της Ιστορικής Μάχης.
Μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού οι αρματωμένοι και η Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης θα αναβιώσουν τα γεγονότα της παραμονής της ηρωικής Μάχης και στο σούρουπο της ημέρας με φωτισμό από δάδες θα παρελάσουν από την έξοδο του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι και την είσοδο της Μονής (χώρος Grand Chalet).
Στις 10 μ.μ. αύριο θα διεξαχθεί το Συναπάντημα Αρματωμένων Αναβιωτών '21 στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων.
Μεθαύριο Κυριακή 21 του μηνός και ώρα 10.15π.μ. θα ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις 10.20 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση των εκδηλώσεων και της κεντρικής ομιλήτριας Αναστασίας Μπαλασοπούλου, δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.
Αμέσως μετά η ομιλήτρια κ.Μπαλασοπούλου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η καθοριστική Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου για την επιτυχή ολοκλήρωση του Αγώνα της Παλιγγενεσίας».
Ακολουθούν, στις 10.45π.μ. η ανάγνωση ποιήματος για τη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου (Χ. Δήμτσιος), στις 10.45π.μ. ο χαιρετισμός του δημάρχου Καλαβρύτων, στις 10.55 π.μ. ο χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου και στις 11.05 π.μ. η προσφορά φιλεμάτων προσφορά του Ηγουμένου πανοσ. Αρχιμανδρίτου π.Καλλινίκου και της Μοναστικής Κοινότητας.
Τέλος στις 11.40 π.μ. μετά την προσέλευση στον προαύλιο χώρο, θα γίνει η αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως και τις Ομάδες Αρματωμένων Αναβιωτών του 1821, στις 12.20 μ.μ. η τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππέων από τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού και στη 1.05 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η παράθεση κοινού γεύματος των συντελεστών στο Grand Chalet.
Η αναπαράσταση της μάχης θα μαγνητοσκοπηθεί στα πλαίσια της παραγωγής Ντοκιμαντέρ από το History Channel για την εγκατάλειψη της προσπάθειας κατάληψης της Μονής από τον Ιμπραήμ.