Καλάβρυτα: Γιόρτασαν την Επανάσταση…κεκλεισμένων των θυρών! | dete

Καλάβρυτα: Γιόρτασαν την Επανάσταση...κεκλεισμένων των θυρών!

Απουσία επισήμων και πολιτών, τελεστηκε χθες στα Καλάβρυτα, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δοξολογία κεκλεισμένων των θυρών, για την επέτειο απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, στο ηρώο των αγωνιστών του 1821, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.
Με τη λιτή αυτή τελετή, πρωτοφανή στα τοπικά χρονικά, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, τιμήθηκε η ηρωική 21η Μαρτίου 1821, η ημέρα απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων από τουρκικό ζυγό, το πρώτο επαναστατικό γεγονός για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, μετά την ορκωμοσία των αγωνιστών της περιοχής, στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Στο μήνυμά του, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων, δήλωσε: «Ευχή όλων είναι, του χρόνου, στην επέτειο για τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας, όλοι μαζί δυνατοί και υγιείς, να γιορτάσουμε το ιστορικό αυτό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας, σε μια λαμπρή τελετή, όπως ακριβώς αρμόζει στον τόπο μας».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, τόνισε οτι «τιμούμε σήμερα τους ήρωες μας, αυτούς που μας ελευθέρωσαν, σε πρωτόγνωρους καιρούς. Εύχομαι η χάρις του Αγίου Αλεξίου, που είναι προστάτης και βοηθός των Καλαβρύτων να διώξει αυτήν την λαίλαπα που μας ταλανίζει και να φέρει ιαση ψυχών και σωμάτων.»