Καλάβρυτα: Έγραψε λαμπρή ιστορία – Τιμήθηκε η μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά | dete

Καλάβρυτα: Έγραψε λαμπρή ιστορία - Τιμήθηκε η μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά

Τον θρυλικό "Νικήτα" του ΕΔΕΣ και της εθνικής αντίστασης και άοκνο εργάτη της δημοσιογραφίας Ηρακλή Πετμεζά (Πετιμεζά), τίμησαν την Κυριακή στα Καλάβρυτα και τους Ανω Λουσούς ο Δήμος των Καλαβρύτων και η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε τo μνημόσυνο, στη μνήμη του εκλιπόντος, στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων υπό του σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του Ηρακλή Πετιμεζά και ακολούθησε στο κτίριο «Πέτρινο» ειδική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του συνεχιστή του ιστορικού και της λαμπρής παρακαταθήκης της γνωστής οικογένειας των Καλαβρυτινών αγωνιστών του 1821. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Αντώνης Πετµεζάς, αξιωµατικός ΠΝ (εα). Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αθ. Παπαδόπουλος.
«Τιμάται η μνήμη ενός αγωνιστή δημοσιογράφου, κορυφαίου στελέχους του ΕΔΕΣ και στενού συνεργάτη του Ναπολέοντα Ζέρβα» τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο των Καλαβρύτων η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ήταν επίσης ο πρώτος υπουργός Τύπου μετά την κατοχή (1954-'46). Αφησε την περιουσία του στον Δήμο Καλαβρύτων και το ιστορικό του αρχείο στην Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Α΄αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρια Αγάτσα και αντιπροσωπείες Δημοσιογραφικών Ενώσεων, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο γγ της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου κ. Μπερεδήμας, κ.ά.
Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θ. Νασιώτης, ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Καλαβρύτων Σπ. Καούρης, κ.ά.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ
Κατά την εκδήλωση βραβεύθηκαν οι αριστούχοι μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, στη μνήμη του Ηρακλή Πετμεζά, με επαίνους αλλά οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ για κάθε αριστούχο.
Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι οι: Καραμούζη Μαριέλενα του Παναγιώτη, Ανδριοπούλου Βαρβάρα του Χρήστου, Μπάλιου Αγγελική του Ανδρέα, Κοσμόπουλος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, Πετρόπουλος Γεώργιος του Ευαγγέλου και Καλδίρη Αγγελική του Κωνσταντίνου.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ πρόσφερε στον δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο αντίγραφο της δημοσιογραφικής ταυτότητας του Ηρακλή Πετιμεζά, με τον κ. Παπαδόπουλο να ανταπόδοση με αναμνηστικά και ιστορικά βιβλία των Καλαβρύτων.
Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον Πύργο των Πετµεζαίων και γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Καλαβρύτων.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
Ο Ηρακλής Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και πέθανε στις 15 Ιουλίου 1998 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στα Καλάβρυτα. Ηταν γιος του πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικόλαου Πετιμεζά. Είχε σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Με την άνοδο του στενού φίλου και συνεργάτη του, Ναπολέοντα Ζέρβα, στα βουνά, το 1942 ο Ηρακλής Πετιμεζάς κατέστη ο εκπρόσωπός του ΕΔΕΣ στην Αθήνα και με το ψευδώνυμο "Νικήτας", οργάνωσε την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα που ανέπτυξε δράση στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις δολιοφθορές κατά των κατακτητών. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο, όπου σε συνεργασία με τη σύζυγό του Φωτεινή Νικολαίδη εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα "Ελληνικός Αγών". Τον Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS, βασανίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τις παραμονές της απελευθέρωσης.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε πρώτος γενικός διευθυντής του ΕΙΡ και πήρε μέρος στην κυβέρνηση Σοφούλη. Επειτα από τη συμφωνία της Βάρκιζας υπήρξε αντιπρόεδρος της, Ενώσεως των Δημοκρατικών Συλλόγων, περιοδεύοντας όλη τη χώρα για την αποτροπή του εμφυλίου πολέμου.
Μεταπολεμικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ακρόπολις», «Απογευματινή» κ.ά. και υπήρξε συνεργάτης της «Ελεύθερης Ελλάδας».
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44» από το 1982 έως τον θάνατό του.
Είχε τιμηθεί με βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.