Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο | dete

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο

Ελληνική έρευνα δείχνει ότι οι βλαβερές συνέπειες για τον πνεύμονα είναι ίδιες με εκείνες του κανονικού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλάβες, και μάλιστα τις άμεσες, που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στον πνεύμονα κρούει νέα ελληνική έρευνα, η οποία έρχεται να ανατρέψει το πλασάρισμά του ως μιας ασφαλούς εναλλακτικής του κανονικού τσιγάρου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χρήση αυτών των συσκευών φράζει τους αεραγωγούς και προκαλεί φλεγμονή στον πνεύμονα, με τα συμπτώματα αυτά να γίνονται ακόμα πιο σοβαρά για τους ασθματικούς.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Ανδρέα Λάππα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, παρακολουθήθηκαν 54 καπνιστές κανονικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων, ηλικίας 18 έως 31 ετών. Από αυτούς, οι 27 είχαν ήπια ελεγχόμενη μορφή άσθματος, ενώ οι άλλοι ήταν υγιείς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη λειτουργία των πνευμόνων και των δύο κατηγοριών καπνιστών, μετρώντας πόσο έφραζαν οι αεραγωγοί τους μετά το κάπνισμα, αλλά και τη φλεγμονή στους πνεύμονες, μετρώντας τις ποσότητες πρωτοξειδίου του αζώτου στην εκπνοή. Αυτό το μόριο παράγεται από τα κύτταρα στον αναπνευστικό σωλήνα σε συνθήκες φλεγμονής.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούσαν χειρότερα αποτελέσματα απ' ό,τι τα κανονικά, ενώ η αρνητική επίδραση ήταν πιο σοβαρή στους ασθματικούς. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, όπως συμβαίνει με το κανονικό κάπνισμα, το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει πιο βλαβερά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στους ασθματικούς, σε σύγκριση με τους υγιείς καπνιστές. Επιπλέον, η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις ολοένα περισσότερες έρευνες που αναδεικνύουν τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου» τονίζει ο δρ Λάππας.
Τα πλήρη ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του American College of Chest Physicians, που θα πραγματοποιηθεί στη Σανγκάη στο τέλος του μήνα.