Καιρός – Καύσωνας: Ανεβαίνει κι άλλο υδράργυρος – Πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία | dete

Καιρός - Καύσωνας: Ανεβαίνει κι άλλο υδράργυρος - Πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία

Την ανιούσα έχει πάρει ο υδράργυρος από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μετατρέποντας, σταδιακά, τη χώρα σε «καμίνι». Οι  θερμοκρασίες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, μέχρι και το Σάββατο, φτάνοντας ή ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες των θερμοκρασιών μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουλίου, σε ύψος περί τα 1500 μέτρα, επίπεδο της ατμόσφαιρας στο οποίο μελετώνται οι κινήσεις θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Meteo.gr: Θερμές αέριες μάζες 25-30/07/2020

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08, όταν οι συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακλομα και τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι πιο «καυτές» ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του Ιουλίου (29, 30 και 31), ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή  στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδάργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Η κορύφωση του καύσωνα θα έχουμε την  Πέμπτη, όπως φάνηκε και στην κίνηση των θερμών μαζών.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την Τρίτη 28/07 και το Σάββατο 01/08 και πιο συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους.

Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά την Τρίτη 28/07 και 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

kairos_kausonas_xartis
kausonas_kairos_xartis_meteo

Όπως όλα δείχνουν, ο μήνας Ιούλιος μας αποχαιρετά με ζεστό καιρό και  θερμοκρασίες στα ύψη που ευνοούν μόνο όσους βρίσκονται σε περίοδο διακοπών.