Ιωάννα Λουρίδα: Η εκπρόσωπος της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στη Δυτική Ελλάδα | dete

Ιωάννα Λουρίδα: Η εκπρόσωπος της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στη Δυτική Ελλάδα

Συνέντευξη στη Βίκυ Μαυρομάτη

Η Ιωάννα Λουρίδα δραστηριοποιείται ως ασφαλιστικός πράκτορας στον Πύργο, αλλά και στην Αθήνα. Η μέχρι πρότινος Τομεάρχης της ΝΔ στη Ζάκυνθο ανέλαβε πρόσφατα τα νέα της καθήκοντά ως εκπρόσωπος της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στην Δυτική Ελλάδα.
Η Ιωάννα, απόλυτα ενθουσιασμένη, αλλά και σε εγρήγορση, μάς παρουσιάζει ποιες είναι οι νέες της υποχρεώσεις αλλά και το πώς καταφέρνει ταυτόχρονα να είναι απόλυτα αποδοτική στα οικογενειακά της καθήκοντα και ταυτόχρονα να ακολουθεί μια πετυχημένη πορεία στις σπουδές της στο ΕΑΠ στον τομέα Διοίκησης Τουρισμού.

Ορκίστηκες πρόσφατα εκπρόσωπος της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στη Δυτική Ελλάδα. Ποια τα καθήκοντά και οι στόχοι σου για τη νέα θέση;

Συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων και οικογενειακής πολιτικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου δημιουργήθηκε μέσα από το Περιφερειακό όργανο, μια σοβαρή επιτροπή μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα μαζί με άλλους φορείς που συμμετέχουν, να θέσουμε κάποια ζητήματα από τη δομή της κοινωνίας μας στο τραπέζι. Ενώ τα χρόνια περνούν όλοι θεωρούμε πως οι ανισότητες αμβλύνονται, όμως έρχεται η καθημερινότητα και ανατρέπει πολλά από όσα πιστεύουμε. Θα προσπαθήσουμε να παράγουμε έργο , να κάνουμε πράξεις και να απαντήσουμε στα ερωτηματικά που εύλογα γεννιούνται. Επίσης θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε μέσω εκδηλώσεων πάντα με την συνεργασία των φορέων με σκοπό την πληροφόρηση, την συλλογή εγγράφων και των αιτήσεων με απώτερο σκοπό, οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν, να μην πελαγοδρομούν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
Κάποιες σκέψεις μου θα τις καταθέσω ως προτάσεις με την ελπίδα να πάρουν σάρκα και οστά! Μιας και η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευαισθητοποιημένος, στα θέματα που αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες. Διότι παρότι μιλάμε για την ισότητα των φύλων, η ανεργία των γυναικών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στοίχημά μας, είναι οι δράσεις ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης της γυναίκας απ’ όλες τις κατευθύνσεις.

Μέχρι πρότινος ήσουν τομεάρχης της ΝΔ στη Ζάκυνθο. Ποιες οι ομοιότητες και οι διάφορες με τα νέα σου καθήκοντα;

Ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο ήταν πρόκληση για μένα γιατί ήταν κάτι καινούργιο και είχα να κάνω με ανθρώπους που είχαν απογοητευτεί από το παρελθόν. Έπρεπε να φέρω ισορροπίες και να πείσω ότι έρχεται νέο ξεκίνημα διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Το πετύχαμε και μετά από πολλά χρόνια πήραμε την έδρα της Ζακύνθου. Ο νέος μου ρόλος είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά με αντιπροσωπεύει απόλυτα διότι και ως πρόεδρος του συλλόγου γυναικείας επιχειρηματικότητας ανάπτυξη και πολιτισμού νομού Ηλείας "Η Ολυμπιάδα" έχω διάθεση και όρεξη για προσφορά και επιπλέον δεν είμαι μόνη μου. Έχω τη στήριξη της γραμματέας μου, της κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία είναι μία αξιόλογη προσωπικότητα στηρίζοντας την ομάδα για συλλογική προσπάθεια.

Έχεις περάσει και από την θέση του εκπροσώπου του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν είχε βάλει για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πώς θα το περιέγραφες ως εμπειρία;

Ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Ηλείας όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας έζησα μία εκπληκτική εμπειρία. Είχα τρομερή ενέργεια με κίνητρο την ηγετική προσωπικότητα αυτού του τεράστιου ανθρώπου. Είχα, έχω και θα έχω μεγάλο θαυμασμό στο πρόσωπο αυτού του ηγέτη όπου αυτό ήταν και το κίνητρο να έχω θετική σκέψη αλλά και σιγουριά ότι ήταν ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδος. Καθημερινός αγώνας, ανακαλύπτοντας ανθρώπους και χωριά που δεν είχα πάει ποτέ, παίρνοντας εμπειρίες, κάνοντας γνωριμίες, νιώθοντας ότι συντέλεσα έργο για το καλό όλων μας.
Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν θα ξεχάσω ποτέ τα τέσσερα αυτά χρόνια αγωνίας. Βγήκα πιο σοφή και έμπειρη με έπαθλο την ηθική ικανοποίηση!!!

Εργάζεσαι ως ασφαλιστικός πράκτορας εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Γιατί επέλεξες τον τομέα αυτόν;

Το επάγγελμά μου είναι ασφαλιστικός πράκτορας και το ασκώ εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει να κάνει με τη διαμεσολάβηση και τις δημόσιες σχέσεις. Κατά βάση σκληρό επάγγελμα, θέλει επιμονή, υπομονή αλλά και γνώσεις συνεχή ενημέρωση και ευθύνη γιατί ο πελάτης πρέπει να νιώθει πραγματικά ασφαλής. Νιώθω πετυχημένη σε αυτό διότι το κάνω με πάθος, σθένος και εργατικότητα. Το αρνητικό μου είναι ότι είμαι αρκετά αγχωτική και τελειομανής σε ότι κάνω και δεν συγχωρώ λάθη στον εαυτό μου.
Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζομαι με τον γιο μου και είμαι πολύ περήφανη για αυτό. Είναι η συνέχεια μου και η εξέλιξή μου προς το καλύτερο.

Ταυτόχρονα σπουδάζεις και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα Διοίκησης Τουρισμού. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;

Το πανεπιστήμιο ήταν ένα όνειρο που είχα αφήσει στη μέση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά και βιοπορισμού. Ωστόσο θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά όταν κάτι το θέλεις πολύ. Επέλεξα τη διοίκηση τουρισμού, διότι θεωρώ, και είναι γνωστό, ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα είναι πόλος έλξης και σημαντικός προορισμός από την αρχαιότητα λόγω του πλούσιου πολιτισμού και της ιστορίας μας, αλλά και για τη μεγάλη ακτογραμμή της. Έχω δίψα για γνώση ενώ λατρεύω να ταξιδεύω. Με βοηθά στο να ανοίγουν οι ορίζοντες να διευρύνεται το μυαλό με εμπλουτισμό νέων πληροφοριών.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος όταν διαβάζει το βιογραφικό σου, ο ελεύθερος χρόνος σου είναι σαφώς περιορισμένος. Βρίσκεις εύκολα λοιπόν ελεύθερο χρόνο; Kαι πώς επιλέγεις να τον περνάς;

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος έως ανύπαρκτος. Όμως προσπαθώ να "κλέβω" λίγο χρόνο για την οικογένεια που είναι η προτεραιότητά μου και απειροελάχιστο για τον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει ύπνος.

Παράλληλα με όλα αυτά διατηρείς μια δεμένη και ευτυχισμένη οικογένεια. Ποιο θα έλεγες πως είναι το "μυστικό της επιτυχίας σου";

Δεν υπάρχει μυστικό στο να είναι μια οικογένεια ενωμένη και ευτυχισμένη. Όταν υπάρχει ΑΓΑΠΗ, αυτό απαντά σε όλα. Φυσικά η Μάνα είναι το θεμέλιο, ο βράχος και ο φύλακας άγγελος της οικογένειας!!!

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου για το μέλλον;

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον, όμως πραγματικά μέσα από την ψυχή μου ευχαριστώ και δοξάζω το Θεό που είμαστε καλά και κάθε πρωί κάνω το σταυρό μου και παρακαλάω να βλέπω τα παιδιά μου ευτυχισμένα και υγιή. Είμαι 32 χρόνια με τον άνδρα μου και νιώθω ότι έχω πολλά να προσφέρω ακόμα και στην οικογένεια μου αλλά και στην κοινωνία και τον ευλογημένο αυτό τόπο που ζω!!!!