Ισόβια και πρόστιμα εκατομμυρίων μοίρασε η εισαγγελέας | dete

Ισόβια και πρόστιμα εκατομμυρίων μοίρασε η εισαγγελέας

Τις ανώτατες ποινές που προβλέπει ο νόμος ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την πλειονότητα των πρωταγωνιστών στην υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One». Η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή «μοίρασε» ισόβια και πρόστιμα εκατομμυρίων, ενώ η οριστική απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί την Τρίτη 2 Αυγούστου.

 

Η εισαγγελέας «έδωσε» το «ταβάνι» των ποινών, δηλαδή ισόβια και επιπλέον 10 χρόνια κάθειρξης, σε πέντε από τους συνολικά 13 ενόχους. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε να καταδικασθούν με την ανώτατη ποινή ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης και ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, επιβάλλλοντας σε καθένα χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 ευρώ. Ισόβια με πρόστιμο 500.000 ευρώ πρότεινε η εισαγγελική λειτουργός για τους τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί στην αποθήκη στο Κορωπί, ενώ για τον τέταρτο, τουρκικής καταγωγής κατηγορούμενο ζήτησε να του επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια στη μεταφορά.

Για τους καταδικασμένους για απλή συνέργεια Αιμίλιο Κοτσώνη, Παναγιώτη Φάρο και Βασίλη Κουρούβανη, που συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση ή την εκμετάλλευση του πλοίου της πρέζας, ζήτησε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Το ίδιο πρότεινε για το άλλοτε «δεξί χέρι» του εφοπλιστή Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο.

Οσο για τον Ιρανό συνοδό του φορτίου Αχματζέντ Μπονιάντ, ζήτησε να του επιβληθούν 20 χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Σε 20 χρόνια για μεταφορά ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση κινδυνεύει να καταδικαστεί ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, που νοίκιασε στον εφοπλιστή την αποθήκη στο Κορωπί. Για τον οδηγό της νταλίκας, που κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή 10 ετών.

Επειτα τον λόγο πήραν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, ζητώντας την επιβολή χαμηλότερων ποινών. Ο Γιάννης Ηρειώτης, συνήγορος του πρώην επιχειρηματία Αιμίλιου Κοτσώνη,

εξέφρασε την ελπίδα το δικαστήριο να μην οδηγηθεί στα ανώτατα όρια της ποινής και επανέλαβε ότι «ο πρότερος βίος του εντολέα μου ήταν επωφελής για την κοινωνία».

Μ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ

Στη βίλα του 42χρονου εφοπλιστή βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ηρωίνης. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κακουργήματα του νόμου περί ναρκωτικών (μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή). Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών, καθώς και πρόστιμο 1.000.000 ευρώ.

Γ. ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ

Ο «κάπτεν Τζωρτζ» της δικογραφίας, ο οποίος φέρεται ότι μεσολάβησε για τη μεταφορά των ναρκωτικών από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, κρίθηκε ένοχος για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για διαμετακόμιση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, πρέπει να επιβληθούν στον 59χρονο ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξης, με πρόστιμο 1.000.000 ευρώ.

ΑΙΜ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Ο 54χρονος πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας είχε, κατά το κατηγορητήριο, τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο του «Noor One», ενώ είχε χαρακτηριστεί από συγκατηγορούμενούς του «μπαλαντέρ» και συνδετικός κρίκος μεταξύ κάποιων εκ των εμπλεκομένων. Καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης, για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών.

ΑΧΜ. ΜΠΟΝΙΑΝΤ 

Ο Ιρανός συνοδός του φορτίου, ο οποίος επέβαινε στη λάντζα από την οποία φορτώθηκε μεσοπέλαγα η ηρωίνη στο ναρκόπλοιο. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο ρόλος του στην υπόθεση ήταν κομβικός και ως εκ τούτου ζήτησε να του επιβληθεί ποινή 20 ετών για άμεση συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Π. ΦΑΡΟΣ

Ο πρώην ιδιοκτήτης του «Noor One» καταδικάστηκε για απλή συνέργεια και, αν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, κινδυνεύει με ποινή δωδεκαετούς κάθειρξης. Το ίδιο ισχύει για τον ναυλωτή του δεξαμενόπλοιου Βασίλειο Κουρούβανη (ήθελε να κάνει μεταφορά καυσίμων από Λιβύη προς Ελλάδα) και για τον πρώην οδηγό και «έμπιστο» του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο, που βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών.