Ιερά Σύνοδος: “Ανυποχώρητοι στο όνομα Μακεδονία” | dete

Ιερά Σύνοδος: "Ανυποχώρητοι στο όνομα Μακεδονία"

Παρέμβαση στη συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τις εντεινόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους έκανε η Ιερά Σύνοδος και προσωπικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στέκεται αρνητικά απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και οποιουδήποτε παραγώγου του στο όνομα της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη "Μακεδονία"» και χαρακτηρίζοντας το Σκοπιανό όχι μόνο εθνικό, αλλά και εκκλησιαστικό θέμα που αγγίζει όλη την ελληνική κοινωνία και φυσικά την Εκκλησία.

Ιερά Σύνοδος: «Είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη "Μακεδονία"»Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκφράζοντας το πνεύμα της τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε: «Το θέμα μάς αγγίζει και το παρακολουθούμε με αγωνία και συγκίνηση, δεν είναι μόνο εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό». Εντούτοις φάνηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίων, όπως αυτά που είχαν γίνει το 1992, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, λέγοντας: «Η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη. Ούτε με συλλαλητήρια ούτε με πολέμους».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μάλιστα, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη χθεσινή και σημερινή Συνεδρία:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ., συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.
Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.