Ιδού δύο περιπτώσεις που έδειξαν την αξία της συνεννόησης | dete

Ιδού δύο περιπτώσεις που έδειξαν την αξία της συνεννόησης

 

 

 

Του Γιώργου Τελώνη

 Δύο παράλληλα γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα στην πόλη μας, έδειξαν περίτρανα τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η συνεννόηση σε τοπικό επίπεδο.

Το ένα γεγονός ήταν η 1η Κλαδική Έκθεση στη Δυτική Ελλάδα τροφίμων, ποτών, εξοπλισμών και υπηρεσιών. Η WESTIA 2016 ήταν το επιβλητικό επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαϊας.

Τα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ, υπερβαίνοντας αυτά που τους χωρίζουν στο πλαίσιο ενός καλώς εννοούμενου επαγγελματικού ανταγωνισμού, βρήκαν τα σημεία που τους ενώνουν και συνασπίστηκαν γύρω από έναν κοινό σκοπό, από ένα όραμα.

Και, αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς η επιτυχία της έκθεσης WESTIA 2016 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χιλιάδες Πατρινές και Πατρινοί την τίμησαν με την παρουσία τους και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους διοργανωτές της.

Επομένως, αξίζουν τα ειλικρινή και θερμά συγχαρητήρια μας, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης, ο αντιπρόεδρος του Σπύρος Στεργίου, ο γραμματέας του Νίκος Αθανασόπουλος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους να αποφασίσουν αρχικά τη διοργάνωση της Έκθεσης και στη συνέχεια να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, για την υποστήριξη της και την άρτια διεξαγωγή της.

Αξίζει να τούς σφίξουμε εγκάρδια το χέρι, γιατί με δεδομένη την πρόθεσή τους να καθιερώσουν την WESTIA, προσφέρουν πλέον στην πόλη έναν σημαντικό θεσμό, αποτελώντας παράλληλα με το εγχείρημα τους ένα πρότυπο προς μίμηση.

Την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης (για να περάσουμε στο άλλο ενθαρρυντικό γεγονός που απέδειξε τη σημασία της συνεννόησης), διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αχαϊας μια εκδήλωση του Παρατηρητήριου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Θέμα της, ήταν οι οδικοί άξονες σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η είδηση που βγήκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε ήταν ότι από τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα παραδοθεί από την Ολυμπία Οδό ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών - Κορίνθου, θα επέλθουν και αλλαγές στο σύστημα πληρωμής των διοδίων, ούτως ώστε αυτό να είναι δικαιότερο και με περισσότερες διευκολύνσεις για τους χρήστες.

Χωρίς να αναιρώ τη σημασία των προαναφερόμενων λεγόμενων, θα τονίσω ως αξιοσημείωτο γεγονός την ενιαία γλώσσα που άρθρωσαν σε θεσμικό επίπεδο οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας μας.

Τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, όσο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, στήριξαν στις τοποθετήσεις τους εμφανώς ο ένας τον άλλο, υιοθετώντας έναντι του κυβερνητικού εκπροσώπου μια κοινή γραμμή ως προς την προώθηση περιφερειακών αιτημάτων που αφορούν τους υπό κατασκευή ή σχεδίαση οδικούς άξονες, εν προκειμένω την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό.

Επρόκειτο επί της ουσίας για μια ευχάριστη νότα συνεννόησης, πρωτόγνωρη, εντυπωσιακή, που έχει βάσιμες πιθανότητες να δρέψει καρπούς. Όπως ακριβώς έδρεψε καρπούς και η συλλογική προσπάθεια του ΣΚΕΑΝΑ.

Επιτέλους, λοιπόν, αρχίζει και κινείται κάτι, καθώς δρομολογούνται στην περιοχή μας γεγονότα και θετικές εξελίξεις με γνώμονα τη συνεννόηση, η αξία της οποίας πλέον γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή.

Διότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι εάν συνεννοούμαστε ως τοπική κοινωνία για όλα όσα μάς αφορούν, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Καιρός δεν ήταν;