Θρίλερ με τη δήλωση Πάιατ για τους πολιτικούς και την υπόθεση Novartis | dete

Θρίλερ με τη δήλωση Πάιατ για τους πολιτικούς και την υπόθεση Novartis

Η συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμελλε να ρίξει λάδι στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί με την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, ένταση και σύγχυση σημειώθηκε χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιεχόμενο της συζήτησης του Τζέφρι Πάιατ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε μέσω ανακοίνωσής της ότι ο Αμερικάνος πρέσβης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό καθώς η έρευνα του επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο». Μια είδηση, στην οποία έκανε retweet  και ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης από τον λογαριασμό του στο twitter, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αμφισβητώντας ευθύς αμέσως την ανακοίνωση. Την απάντηση που επιφύλασσε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολίασαν ο αντιπρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους.

Λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε διαρροή-απάντηση με τη μορφή του non paper. Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε πως «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis». Το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθαν, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των δύο ανδρών. Στο παιχνίδι μπήκε πάντως και η ίδια η πρεσβεία αργά το βράδυ. Σε  διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε λέει ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων». Σύμφωνα με πληροφορίες το Μοσχάτο δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση αυτή, βρίσκοντάς την ιδιαίτερα διφορούμενη.

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως και η φημολογούμενη παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ στη Βουλή Σπύρου Καπράλου, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη που έγινε στη Βουλή και την διαρροή. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο Σπύρος Καπράλος ζήτησε ο ίδιος να απαλλαγεί ξαφνικά από τα καθήκοντά του. Οι διαρροές, μάλιστα, υπονόησαν ότι θα πέσει στο κυνήγι του σταυρού όταν θα γίνουν εκλογές.

Αξίζει  να προσθέσουμε ότι εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο πρέσβη συζήτησαν και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ταξίδι στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου.