ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ – Φέρνουν χασίς στα Νοσοκομεία Ρίου και «Άγιος Ανδρέας» | dete

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ - Φέρνουν χασίς στα Νοσοκομεία Ρίου και «Άγιος Ανδρέας»

 

Η ειδική επιτροπή του Υπουργείου «άναψε» το πράσινο φως!

Το πράσινο φως ώστε να έρθει το «χασίς» στα ελληνικά νοσοκομεία προς όφελος των ασθενών άναψε η ειδική επιτροπή που έκανε τη σχετική έρευνα και παρέδωσε το πόρισμά της στον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Άρα αναμενόμενο είναι πως θα έρθει ινδική κάνναβη και στα Νοσοκομεία Ρίου και «Αγιος Ανδρέας»! Λέτε και στο Καραμανδάνειο;

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη το υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης, καθώς ήδη δεσμεύτηκε να προωθήσει «τη λήψη μέτρων ώστε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση στα σκευάσματα».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρο της επιτροπής που ολοκλήρωσε τη μελέτη για την ιατρική χρήση της κάνναβης και στην Ελλάδα, εκτεταμένες έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν ότι η χρήση του φυτού (εκχύλισμα, σκευάσματα κ.τ.λ.) φαίνεται πως σχετίζεται θετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον χρόνιο πόνο, τη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, τις διαταραχές του γαστρεντερικού, την επιληψία κ.ά.

Επίσης, οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης και της σχιζοφρένειας!

«Οι ίνες του φυτού περιέχουν περισσότερες από 400 αναγνωρισμένες χημικές ουσίες, από τις οποίες ξεχωρίζει μια μεγάλη οικογένεια τερπενοφαινολών, γνωστών ως κανναβινοειδή» αναφέρεται στο πόρισμα και επισημαίνεται ότι οι κύριοι κίνδυνοι και ανεπιθύμητες ενέργειες της χρήσης κανναβινοειδών αφορούν την καταστολή, την υπνηλία, την ενίσχυση της όρεξης, την ταχυκαρδία, τη γνωστική αποδιοργάνωση και την εξάρτηση.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν την υφιστάμενη νομοθεσία και τη σύγχρονη ιατρική εμπειρία και αναφέρουν στο πόρισμά τους, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».